În ALDE mocnește revolta împotriva lui Tăriceanu, care a scos partidul de la guvernare

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2019

Ieșirea de la guvernare și alianța cu Pro România îi nemulțumește pe foarte mulți lideri ALDE care cer convocarea unui Congres extraordinar și înlăturarea lui Tăriceanu de la conducerea partidului.

Pe aceeași temă

Atât la senat, cât și la Camera Deputaților, grupurile parlamentare ALDE sunt înmpărțite între cei care îl susțin pe Călin Popescu Tăriceanu și cei care se arată nemulțumiți de decizia luată de conducerea partidului de a ieși de la guvernare și a intra într-o alianță cu partidul Pro România a lui Victor Ponta, relatează Digi24, citând surse politice.

La Senat, propunerea lui Teodor Meleșcanu pentru președinția acestui for nu a fost tocmai o surpriză. Existau discuții încă de săptămâna trecută ca unul dintre senatorii ALDE să primească această funcție. Inițial a fost luat în calcul liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir. Scopul PSD este acela de a-și asigura numărul necesar de voturi pentru trecerea Guvernului prin Parlament. Odată cu propunerea lui Meleșcanu, social democrații se așteaptă să câștige cel puțin 6 voturi din cele 11 de la ALDE.

În același timp, în grupul ALDE de la Camera Deputaților, luni a fost o ședință tensionată. S-a încercat debarcarea viepreședintelui ALDE, Varujan Vosganian din funcția de lider de grup. Mai mulți deputați s-au arătat nemulțumiți de alianța cu partidul lui Victor Ponta și au vrut să preia grupul. Fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu l-a propus pe deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa, pentru șefia grupului. Pentru că nu au avut suficiente voturi ca să blocheze o astfel de mutare, oamenii lui Tăriceanu au părăsit ședința și astfel nu a mai fost cvorum. Până la ședința următoare, grupul va fi condus tot de Varujan Vosganian.

Surse din ALDE au declarat pentru Digi24.ro că ar fi fost cel puțin 9 deputați ai partidului care ar fi votat pentru debarcarea lui Vosganian.

„Partidul este împărțit, însă mulți lideri sunt nemulțumiți de decizia de a merge alături de Ponta. Ne pierdem identitatea liberală”, au declarat aceleași surse.

Marți, la prânz, liderii ALDE au fost convocați pentru o ședință a Biroului Politic în care se va discuta situația partidului.

„Va fi o ședință cu scântei, la cum arată acum lucrurile nu este exclus să fie convocat un Congres pentru schimbarea lui Tăriceanu”, susține un vicepreședinte ALDE.

În ALDE începe lupta pentru putere între tabăra celor care se opun alianței cu Pro România și cei care merg alături de Călin Popescu Tăriceanu, însă după tradarea lui Teodor Meleșcanu mai multe surse din partid susțin că vocile celor nemulțumiți de ultimele decizii luate de preșdintele ALDE vor fi din ce în ce mai numeroase.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22