În cazul suspendării cursurilor într-o școală, un parinte va beneficia de 75% din salariu

Laurentiu Gheorghe | 06.08.2020

Premierul Orban a declarat joi că în noul an școlar unul dintre parinti va primi 75% din salariu în cazul în care cursurile se suspendă într-o anumită școală din caza epidemiei de Covid-19.

Pe aceeași temă

„În perioada stării de urgenţă a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii. Pe perioada în care au fost suspendate cursurile şcolare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, să spun, plătindu-i-se 75% din salariul său. Şi pentru începerea şcolii vom lua o măsură similară. Măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situaţia epidemiologică fiind diferită de la localitate la localitate, nu va fi o măsură generală, aşa cum a fost, (…) va fi o măsură locală. Dacă într-o şcoală avem cazuri şi se închide şcoala 14 zile, toţi părinţii elevilor din şcoala respectivă vor primi, pe perioada suspendării cursurilor, să zicem de 14 zile, acea formă de sprijin de 75%”, a explicat Orban.

După ce a participat joi la inaugurarea Muzeului mineritului, proiect reabilitat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, el a fost întrebat de ziarişti dacă părinţii ai căror copii vor rămâne acasă după începerea anului şcolar vor fi sprijiniţi financiar.

****

Klaus Iohannis a anunțat miercuri că anul școlar va începe pe 14 septembrie iar majoritatea elevilor din învățământul preuniversitar vor fi prezenți în clase.

În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate, a spus președintele.

„Cele trei scenarii sunt:

  • scenariul verde (1) – în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19

  • scenariul galben (2) – între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică

  • scenariul roșu (3) – peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă

Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, se va decide ce scenariu se aplică”, a declarat președintele Iohannis.

„Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online”, a mai explicat președintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22