În comuna brașoveană Teliu, persoane întoarse din Europa s-au răsculat și au atacat jandarmii

Laurentiu Gheorghe | 14.04.2020

O patrulă a jandarmilor aflată în cartierul de romi din comuna Teliu a fost atacată cu răngi și bâte de o parte a celor reveniți de la cerșit din Anglia și Germania, rănind un jandarm.

Pe aceeași temă

Conform relatărilor ziarului Bună Ziua Brașov și Realitateadebrașov.net, acțiunea forțelor de ordine îi viza pe suspecții de furt de fier vechi. La fața locului au fost deplasate efective sporite de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov și mai mulți polițiști, scrie brașovștiri.ro

Primarul localității Teliu, Dorinel Blendică (PNL) a atras atenția încă de săptămâna trecută că are probleme cu unele familii din cartier, care l-au amenințat că-i vor incendia clădirea primăriei dacă nu le dă de mâncare. Conform relatărilor de la fața locului, este vorba despre câteva familii întoarse de la cerșit din Marea Britanie și Germania. Aceștia nu au respectat regimul de autoizolare și s-au dus la primărie să-i ceară primarului alimente.

Într-un interviu acordat publicației Bună Ziua Brașov, primarul din Teliu avertiza, pe data de 7 aprilie, că mai multe persoane defavorizate au solicitat sprijin, spunând că nu mai au nimic de mâncare.

„Recent, au venit în jur de 40 – 50 de persoane din Germania şi Anglia şi au fost puse în izolare. Unii au încheiat această perioadă, însă mai sunt în jur de 18 – 20 care ar urma să iasă din autoizolare săptămâna viitoare. Acum, unii dintre ei spun că nu au ce să mănânce, şi au cerut Primăriei să le dea de mâncare. Potrivit legii, eu, ca autoritate locală trebuie să suport cheltuielile pentru persoanele din carantină, nu şi pe cele aflate în autoizolare, sau pentru cele care nu mai pot circula, pentru că risc să fiu luat la întrebări de Curtea de Conturi”, a declarat primarul comunei Teliu, Dorinel Blendică, pentru Bună Ziua Brașov.

Primarul a mai declarat pentru presa locală că a reușit să convingă câţiva agenţi economici să facă nişte donaţii şi să asigure nişte pachete: „Avem în vedere patru sau cinci familii cu o situaţie economică precară, unele cu opt sau nouă copii. Dar dacă mâine vin alte 500 oameni şi cer? De asemenea, cât mă pot baza pe astfel de donaţii, pentru că nici societăţile comerciale nu vor putea dona la nesfârşit”, a mai declarat primarul.

Primarul comunei Teliu a avertizat că, dacă situaţia se va prelungi, vor apărea probleme sociale grave. „Am sesizat deja Prefectura cu privire la aceste probleme. Unele persoane din această comunitate au spus că vor sparge primăria, altele că vor lăsa copii în faţa instituţiei. Riscăm să fim atacaţi la drumul mare”, a avertizat Blendică.

Conform declaraţiei edilului, comuna are în jur de 4.000 de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt din comunitatea romă, iar dintre aceştia puţini îşi plătesc taxele şi impozitele locale.

Totodată, primarul a spus că în multe localităţi există probleme similare, iar autorităţile locale sunt între ciocan şi nicovală.

Potrivit Buna Ziua Brașov, și reprezentanţii primăriilor Tărlungeni şi Săcele susţin că situaţia acestor comunităţi este complicată, având în vedere că multe persoane sunt extrem de sărace, iar acum, de când nu pot circula, situaţia s-a agravat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22