În ritmul actual, la 1 iunie nu se va ajunge la 5 milioane de români vaccinați cu cel puțin o doză

Laurentiu Gheorghe | 10.05.2021

În clasamentul țărilor europene în funcție de proporția persoanelor vaccinate anti-Covid, cu cel puțin o doză, în total populație, România a coborât pe locul 27 din 30 de țări, conform datelor ECDC.

Pe aceeași temă

Deși în ultimele zile se raportează cifre zilnice foarte mari pentru numărul de români care se vaccinează anti-Covid, aceasta se datorează celor cărora li s-a administrat a doua doză de ser. Numărul celor care se prezintă la centrele de vaccinare pentru a fi imunizați cu prima doză de vaccin este în scădere în ultimele 3 săptămâni, ceea ce face puțin probabil ca până la data de 1 iunie să fie atins pragul de 5 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză, așa cum a anunțat premierul Cîțu.

Conform datelor transmise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în România doar 21% din cetățenii cu vârsta de peste 18 ani au fost vaccinați cu cel puțin o doză, deși practic în prezent oricene dorește se poate prezenta fără nicio programare la un centru specializat, sau la unul de tip drive thru ori la alte evenimente de acest fel organizate de autoritățile sanitare.

În privința vaccinării complete (cu două doze), România stă ceva mai bine, însă a căzut și aici pe locul zece, după ce la debutul campaniei de vaccinare s-a aflat în top 3, relatează G4Media.ro.

În jurul datei de 20 aprilie s-a înregistrat vârful vaccinării, când au fost zilnic peste 60.000 de persoane vaccinate cu prima doză. Ritmul a scăzut apoi în preajma sărbătorilor de Paști și nici săptămâna trecută nu s-a mai ajuns la acest nivel.

În pofida maratonului vaccinării din Capitală – care a fost un succes, cu peste 20.000 de persoane imunizate în mai puțin de 72 de ore -, a altor evenimente organizate în diverse orașe și a deschiderii vaccinării la liber, fără programare, în toată țara, în ultimele zile abia s-a ajuns la 50.000 de persoane vaccinate cu prima doză în 24 de ore.

Dacă ritmul nu crește, până la 1 iunie nu se va ajunge la pragul de 5 milioane de persoane vaccinate măcar cu prima doză, nivel anunțat de premierul Florin Cîțu pentru începerea relaxării. Până acum au primit măcar o doză de vaccin 3,6 milioane de români. La un ritm de 50.000 de persoane vaccinate cu prima doză zilnic, până la sfârșitul lunii mai s-ar mai adăuga un milion la cele 3,6 milioane de persoane deja vaccinate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22