În SUA au dispărut 20,5 milioane de locuri de muncă iar rata șomajului a urcat la 14,7% în aprilie

Laurentiu Gheorghe | 08.05.2020

SUA se confruntă cu cea mai gravă de la Marea Recesiune, 20,5 milioane de locuri de muncă dispărând în aprilie, rata șomajului urcând la 14,7% de la nivelul minim de 3,5% în martie, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

Rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul cel mai scăzut de 3,5% în februarie, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii. Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

Cifrele oficiale diferă uşor de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care anticipau o creştere a ratei şomajului până la 16% şi eliminarea a 22 de milioane de locuri de muncă.

Datele pentru martie au fost revizuite, indicând pierderea a 870.000 de locuri de muncă, faţă de cele raportate iniţial – 701.000 de slujbe. În martie a luat sfârşit şi o perioadă record de 113 luni consecutive în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut.

Cifrele sumbre întăresc aşteptările analiştilor privind o redresare lentă din recesiunea provocată de pandemie, şi se adaugă datelor dezamăgitoare referitoare la cheltuielile de consum, comerţ şi piaţa imobiliară.

Majoritatea analiştilor estimează că economia a intrat în recesiune la finalul lunii martie, după ce măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri.

„Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar”, a comentat economistul Joel Naroff. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj, însă „există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la Loto”. În prezent, Joel Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi la cei care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.

Alte date statistice publicate joi arată că numărul americanilor care au depus de la mijlocul lunii martie cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit nivelul record de 33,5 milioane, aproximativ 22,1% din populaţia aptă de muncă.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută cu 3,17 milioane, dar mai puţin decât nivelul de 3,84 milioane înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul istoric de 6,9 milioane într-o săptămână din martie.

„Deşi ritmul depunerii cererilor pentru ajutor de şomaj încetineşte, rămâne la un nivel neimaginabil în urmă cu doar câteva luni. Chiar dacă activitatea economică se va relua gradual, numărul şomerilor va continua să crească semnificativ”, a avertizat Joel Naroff, economist şef la Naroff Economics în Holland, Pennsylvania.

În timpul perioadei de boom care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22