In timp ce coordoneaza o agresiune militara impotriva Ucrainei, Vladimir Putin ofera ajutor Kievului: Vom face tot posibilul sa depasiti aceasta PERIOADA DIFICILA. In paralel, Moscova a activat exercitii militare de amploare

T.d. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa va face tot ce ii sta in putere pentru a ajuta Ucraina sa treaca peste actuala criza si sa restabileasca relatii bilaterale normale cat mai curand posibil, a declarat miercuri presedintele rus. Vladimir Putin continua sa blameze Kievul pentru situatia critica in care se afla tara, in ciuda anexarii ilegale a Peninsulei Crimeea acum un an si a unei agresiuni militare direct coordonate de Kremlin.

Ucrainenii vor fi capabili sa-i judece pe cei care au adus tara in actuala situatie, a spus Putin, cu ocazia celebrarii anexarii Crimeii la Rusia, potrivit Sputnik.

Din partea noastra, vom face tot posibilul sa ajutam Ucraina sa depaseasca aceasta perioada dificila in istoria sa cat mai curand si pentru a restabili relatii bilaterale normale”, a subliniat liderul rus, in cadrul celebrarii anexarii abuzive a Peninsulei, acum un an.

Potrivit lui Vladimir Putin, “nationalismul extrem este foarte periculos si daunator”. Declaratia vine la doar cateva saptamani dupa ce un proeminent lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov, a fost asasinat in apropierea Kremlinului.
 

Crimeea nucleara

Crimeea poate deveni o veritabila amenintare nucleara la adresa Europei, dupa ce Moscova a decis amplasarea de bombardiere strategice cu capacitati nucleare in Peninsula, potrivit unui oficial din ministerul rus al Apararii.

Concret, este vorba despre avioane de tip Tupolev, model Tu-22M3, avand capacitate nucleara. Informația a fost oferită de un oficial din Ministerul rus al Apărării.

Potrivit sursei citate, bombardierele strategice Tu-22M3 din Crimeea vor participa la exercițiile militare ample care se derulează, începând de ieri, pe teritoriul Rusiei.

Avioanele supersonice Tu-22M3 zboară cu până la 1,88 Mach (2300 km/h) și au o rază de acțiune de 2400 de kilometri. Drept comparație, distanța dintre Crimeea și Constanța este de numai 400 de kilometri.
 

Factorul nuclear, element de presiune

De altfel, Occidentul a constatat o intensificare a discursului nuclear al Kremlinului, incepand cu criza din Ucraina din 2014. Recent, Moscova a readus in discutie capacitatile sale nucleare, vizata in acest caz fiind tot Crimeea.

Astfel, potrivit directorului Departamentului de neproliferare din Ministerul rus de Externe, Mihail Ulianov, Kremlinul isi rezerva dreptul de a stationa arme nucleare in Peninsula Crimeea.

"Nu am idee dacă în acest moment sunt staţionate arme atomice în Crimeea şi nu am cunoştinţă de vreun plan în acest sens, dar Rusia poate face acest lucru", a spus Ulianov.

Generalul Serghei Karakaiev, comandantul Forelor Strategice ruse, afirma în decembrie 2014 că Moscova nu intenţionează să instaleze armament strategic în Crimeea.

"Nu este necesar acest lucru. Raza de acţiune a rachetelor balistice moderne permite lovirea ţintelor oriunde în lume fără ca inamicul să prezinte pericol pentru frontierele Rusiei", sublinia Karakaiev.
 

In acest timp, Moscova desfasoare exercitii militare de amploare

Dincolo de atitudinea duplicitara, discursul liderului de la Kremlin vine in contextul in care Flota ruseasca a Nordului face in aceste zile manevre militare de amploare.

Concret, vorbim despre aproximativ 76.000 de trupe, aproape 100 de nave de razboi si submarine si peste 200 de avioane si elicoptere participa in ceea ce ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a denumit “capacitatile combinate de lupta in zona Arctica, Baltica si Crimeea”.

Potrivit lui Soigu, prin aceste exercitii se urmareste verificarea “controlului operational asupra unor actiuni militare de larga dimensiune care au inceput luni, pe teritoriul Rusiei”, transmite TASS.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22