In timp ce Occidentul e indecis sa inarmeze Ucraina, ministrul rus al Apararii anunta noi forte militare: peste 200 de avioane si elicoptere

T.d. | 03.02.2015

Pe aceeași temă

In timp ce Occidentul se pierde in dezbateri privind necesitatea inarmarii Ucrainei, macinata de un conflict sangeros in estul separatist al tarii, ministrul rus al Apararii anunta faptul ca Fortele Aeriene ruse vor primi peste 200 de avioane si elicoptere militare noi in 2015. Decizia face parte dintr-un plan de modernizare militara, fiind descrisa drept “una dintre prioritatile anului” de catre Serghei Soigu, citat de agentia TASS.

În cursul anului 2015, Forţele Aeriene vor primi 126 de avioane şi 88 de elicoptere noi", a declarat Şoigu, inainte de a sublinia ca "modernizarea Forţelor Aeriene este una dintre priorităţile anului", potrivit Gandul.

"Cota armamentului modern va fi de 33 la sută, iar 67 la sută trebuie să fie în stare foarte bună", a adăugat Şoigu, precizând că o nouă generaţie de avioane de vânătoare Suhoi-35S multirol va intra în uz în cursul anului 2015. "În momentul de faţă, sunt efectuate ultimele teste cu avionul Suhoi-35S", a explicat seful de la Apărare.

Declaratia oficialului rus trebuie pusa in contextul ultimelor tendinte venite din Vestul Europei. Desi exista state care sustin inarmarea Kievului, in lupta cu separatistii sustinuti militar de Moscova, - precum SUA si Marea Britanie -, marea problema pare sa vina de la Berlin, dupa ce in repetate randuri Germania a sustinut ca nu sprijina inarmarea guvernului ucrainean.
 

(Angela Merkel se opune inarmarii Ucrainei)

Cel mai recent exemplu a fost exprimat de cancelarul german, dupa o intrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban. “Germania nu va sprijini Ucraina cu arme”, a subliniat Angela Merkel, inainte de a puncta faptul ca Berlinul nu sustine o “rezolvare militara” a conflictului separatist din Estul Ucrainei.

Germania nu va sprijini Ucraina cu arme. Sunt ferm convinsă că acest conflict nu se poate rezolva militar”, a spus Merkel citată de Spiegel.

Totusi, din ce in ce mai multi analisti si experti se exprima pentru o implicare directa a Statelor Unite ale Americii in alimentarea Kievului cu armament si tehnica militara.
 

Armament letal pentru Ucraina

In acelasi timp, publicatia britanica “The Guardian” publica o analiza a istoricului Timothy Garton Ash. Practic, profesorul de studii europene la Oxford acuza Kremlinul de propaganda agresiva si mincinoasa prin care incearca sa manipuleze atat populatia rusa, cat si minoritatile rusofone din Ucraina si Tarile Baltice.

Astfel, Garton Ash aduce in discutie necesitatea ca Washingtonul si statele occidentale, in special Marea Britanie si Germania, sa trimita armament letal la Kiev, pentru a sustine guvernul ucrainean in lupta impotriva separatistilor sustinuti de Moscova. Istoricul mai vorbeste si despre necesitatea ca Occidentul sa se implice prin capacitatile mass-media proprii pentru a combate propaganda Rusiei.

Titrat “Putin trebuie oprit. Si uneori doar armele pot opri armele”, articolul lui Timothy Garton Ash atrage atentia ca deja numarul oamenilor care au murit in conflictul din estul Ucrainei depaseste 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci provocarea este de a scurta aceasta perioada si a opri haosul. Pentru a face acest lucru Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care sa contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul The Guardian, potrivit sursei citate.
 

“Putin trebuie oprit”

La initiativa senatorului republican John McCain, Congresul SUA a adoptat un "Act de Sustinere a Libertatii Ucrainei", prin care America ar urma sa aloce fonduri pentru furnizarea de echipamente militare guvernului de la Kiev, arata sursa citata. Presedintele democrat Barack Obama mai trebuie sa decida momentul si consisenta acestor ajutoare.

Un raport efectuat de un grup de experti americani - printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, si Strobe Talbott, un expert veteran in problematica ruseasca - identifica echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza rachetele cu raza lunga de actiune, vehicule aeriene fara pilot (UAV), aparatura electronica pentru contracararea UAV-urilor rusesti, capabilitati de comunicatii sigure, vehicule blindate Humvee si echipamente de sprijin medical.

In context, Garton Ash arata ca nu este cazul ca Vestul sa se teama ca, daca ofera Ucrainei armament, va devei tinta propagandei rusesti, pentru ca - sustine comentatorul britanic - deja insusi Putin se palnge ca armata Ucrainei "nu este o aramata, este o legiune straina, in acest caz, legiunea straina a NATO".

Analistul britanic nu scapa ocazia sa critice, insa, planul Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, italianca Federica Mogherini, in relatia cu Rusia, plan pe care il catalogheaza drept "sah teribil de nerealist".

"Preocupata de Grecia si de eurozona, Europa lasa o noua Bosnie sa se produca chiar in curtea sa. Trezeste-te, Europa! Daca am invatat ceva din propria noastra istorie, Putin trebuie oprit", mai spune profesorul Timothy Garton Ash in The Guardian.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22