În urma acordului survenit în Comisia LIBE, audierea lui Kovesi va avea loc conform programului

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2019

Procedura de audiere a celor 3 candidați pentru postul de procuror-șef european a fost contestată de unii membri LIBE, dar în final s-a convenit că audierile vor avea începând cu ora 16.30,.

Pe aceeași temă

UPDATE: Audierea celor trei candidați pentru Parchetul European, printre care se numără și Laura Codruța Kovesi, va avea loc marți, așa cum fusese programată inițial, după ce în Comisia LIBE a Parlamentului European s-a ajuns la un acord, a declarat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Anunțul vine după ce socialiștii din cadrul Comisiei LIBE a Parlamentului European au solicitat schimbarea procedurii de audiere a candidaților la funcția de procuror-șef european.

"Socialistii si comunistii din Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiati astazi cei 3 candidati pentru pozitia de Procuror European. De ce au contestat aceasta procedura? Deoarece vor sa tergiverseze si sa obstructioneze intreg procesul", a scris, marti dimineata, europarlamentarul Siegfried Muresan pe Facebook.

Practic, este posibil ca audierea de marti sa nu mai aiba loc, din aceasta cauza, subliniaza Siegfried Muresan.

"Ce va urma acum? Astazi la pranz in Comisia LIBE va avea loc un vot pe aceasta procedura. Care va fi rezultatul votului? Eu cred ca rezultatul votului va confirma aceasta procedura si vom avea audierea in aceasta dupa-amiaza, asa cum este programat si asa cum este firesc.

In cazul in care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere in aceasta dupa-amiaza. Eu cred ca aceasta contestare si obstructionarea socialistilor si comunistilor nu vor avea succes. Va voi tine la curent", a adaugat europarlamentarul liberal, membru PPE.

Marti ar trebui sa aiba loc audierile in Comisiile pentru libertati civile si control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-sef european, la care candideaza si fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi.

Pe langa Kovesi, mai candideaza Jean-Francois Bohnert din Franta si Andres Ritter din Germania.

Audierea candidatilor ar trebui sa aiba loc in ordine alfabetica, astazi, intre orele 15:30 si 19:15 (incepand cu 16:30 - ora Romaniei).

În replică la afirmațiile lui Siegfried Mureșan (PNL), europarlamentarul PSD, Emilian Pavel, spune că, de fapt, stânga europeană nu a încercat decât să obțină o procedură transparentă.

"Astăzi, europarlamentarul de dreapta Siegfried Mureșan anunța că stânga europeană contestă procedura de luare a deciziei privind viitorul procuror șef european pentru a amâna procesul.

Minciună fără rușine!

Coordonatoarea S&D din comisia LIBE, germanca Birgit Sippel, a contestat luarea deciziei în cerc închis, doar la nivel de coordonatori politici, și a cerut votul întregii comisii LIBE, ÎN URMA AUDIERILOR DE AZI.

Doamna Sippel și stânga europeană încearcă să aducă un pic de lumină într-un proces total netransparent, în care parlamentarii europeni nu știu cine a ales grupul de experți care a evaluat candidații, nu știu de ce unii au fost mai buni ca alții, nu știu de ce în loc de 5 candidați li s-au aruncat parlamentarilor doar trei nume, și nu știu nici la această oră criteriile după care comisia LIBE va decide.

Amintesc faptul că această comisie, în numele Parlamentului, trebuie să decidă ordinea preferințelor celor trei candidați pentru postul de procuror șef european. Consiliul UE a votat ca favorit candidatul francez.

Vom vedea azi, ÎN URMA AUDIERILOR pe care stânga europeană le susține și le cere, ce decizie se va lua și mai ales cum.

Siegfried Mureșan probabil are jocurile lui, dar să minți fără rușine este impardonabil. Ce am contestat noi a fost TOCMAI luarea deciziei după uși închise. AM cerut lumină și am cerut vot deschis, dat de toți membrii comisiei LIBE", precizează Emilian Pavel, într-un comunicat de presă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22