În urma atacului rusesc asupra portului Reni, o navă românească a fost ușor avariată

Redactia | 25.07.2023

O navă românescă a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni, MAE precizând că nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea.

Pe aceeași temă

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin reprezentanţii Consulatului General al României la Odesa, care îşi desfăşoară temporar activitatea în cadrul Centralei MAE, s-a autosesizat în urma informaţiilor din presă referitoare la incidentul în care a fost implicată o navă românească în portul Reni din Ucraina în dimineaţa zilei de 24 iulie 2023 şi a întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile ucrainene competente din regiune, pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor implicate, precum şi împrejurările în care s-a produs incidentul”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către reprezentanţii oficiului consular de la autorităţile ucrainene, nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea. 

MAE informează că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile care au vizat porturile ucrainene de la Dunăre.

Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre lubni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

Unele posturi de ştiri ucrainene au raportat explozii în cursul nopţii de duminică spre luni şi în zona Izmail, un alt port dunărean din regiunea Odesa, dar acolo nu fost confirmate pagube. Însă datele de urmărire a navelor au arătat că aproape 30 de nave au ancorat în apropiere de Izmail şi nu era clar ce le-a determinat să se oprească.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a fost nevoită să-şi sporească exporturile de cereale pe cale terestră, prin ţările UE, ajungând la un volum de 1 milion de tone pe lună, dar volume mari sunt exportate şi din porturile româneşti, precum şi pe Dunăre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22