Înainte de plecarea de la DIICOT, Bănilă a cerut cerut și demiterea adjunctei sale, Oana Hăineală

Laurentiu Gheorghe | 02.10.2019

Ultimul act semnat de Felix Bănilă, în calitate de procuror-șef DIICOT, înainte de a-și da demisia a fost cererea de revocare din funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT, susțin surse judiciare.

Pe aceeași temă

În plus, Felix Bănilă a dispus miercuri dimineață și revocarea acesteia din funcția de consilier al procurorului-șef anti-mafia. Oana Schmidt-Hăineală a fost delegată la conducerea DIICOT de la data de 1 iulie.

Sursele citate de Adevărul spun că această mișcare are legătură cu cazul Caracal. În primul rând, Oana Hăineală ar fi persoana care ar fi decis ca procurorii DIICOT din structura centrală să ancheteze cazul Caracal și în al doilea rând, se zvonește că și-a folosit influența la Cotroceni pentru ca președintele Klaus Iohannis să solicite demisia procurorului-șef DIICOT.

Oana Haineala va ramane procuror simplu in cadrul DIICOT, daca va fi revocata din functie.

De reamintit, că nominalizarea lui Felix Bănilă la conducerea DIICOT de către fostul ministru de Justiție, Tudorel Toader, se considera a fi fost făcută la sugestia Oanei Schmidt Hăineală, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fostă şefă a Corpului de control al lui Tudorel Toader.

Potrivit acelorași surse judiciare, citate de Adevărul, Oana Andrea Schmidt-Hăineală, procuror şef adjunct al DIICOT, a semnat ordonanţa din 26 august 2019 prin care mama Luizei Melencu era amendată cu suma de 5.000 de lei pentru refuzul de a oferi noi probe biologice. Conform prevederilor art. 283 alin. 2 CPP, amenda i-a fost aplicată Monicăi Melencu pentru că a lipsit nejustificat atunci când a fost chemată să dea declaraţii ori a părăsit fără permisiune ori fără un motiv întemeiat locul unde urmă să fie audiată.

****

Fost preşedinte CSM, Oana Schmidt Hăineală a ocupat, pentru un an, şi funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, până în ianuarie 2019. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei de la acea vreme, declara că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control pentru că are o experienţă bogată la GRECO.

Oana Schmidt Haineala a fost şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei, în perioda în care Florin Iordache era ministru, şi a fost audiată ca martor în dosarul în care DNA a anchetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanţă de Urgenţă 13. Presa a relatat la acea vreme că Hăineală ar fi contribuit la redactarea OUG. De altfel, Hăineală a fost revocată din funcţie în contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general Augustin Lazăr. Reamintim ca OUG 13 adoptata in februarie 2017 viza modificarea Codului Penal prin introducerea unui prag al prejudiciului de 200.000 de lei peste care abuzul în serviciu devenea infracţiune. In acest fel, Liviu Dragnea ar fi scapat de una din acuzatiile in dosarul in care e cercetat pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, unde prejudiciul este de 100.000 de lei.

Procurorul – şef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat miercuri într-un comunciat oficial că şi-a depus ”demisia de onoare din funcţia de procuror şef”. „Dacă aş rămâne în funcţie, aş risca să antrenez direcţia într-un conflict care, pe termen mediu şi lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine şi nici pentru D.I.I.C.O.T. Mi-aş dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanţa pe care mulţi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui şi să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave şi iremediabile consecinţe asupra independenţei justiţiei, în general şi a procurorilor, în mod special”, a spus acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22