Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca un nou termen in dosarul Referendumului din 2012

Vlad Toma | 29.02.2016

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca astazi un nou termen in Dosarul Referendumului din 2012, în care Liviu Dragnea, actualul presedinte al PSD, este acuzat ca ar fi instrumentat fraudarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Pe aceeași temă

 

Dragnea a contestat decizia magistratilor prin care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

 

El a declarat acum cateva luni, in urma judecarii unui alt termen al acestui dosar, ca crede in nevinovatia lui: Vreau doar sa spun ca eu cred in nevinovatia mea, in adevar, in maturitatea si in intelepciunea instantei.

 

Dragnea a tinut, de asemenea, sa paseze o parte din responsabilitate asupra voluntarilor care lucrau in sediul de campanie al PSD la momentul Referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu. Astfel, una dintre acuzatiile procurorilor face referire la faptul ca Liviu Dragnea, in calitatea sa de secretar general al partidului, ar fi trimis organizatiilor judetene PSD o adresa prin care solicita organizarea unei tombole cu premii la care sa participle alegatorii care au votat la Referendumul din 29 Iulie 2012.

 

Ulterior, sustine DNA, el ar fi dat dispozitie sa fie transmisa o noua adresa, prin care sa fie anulata prima. In legatura cu aceasta acuzatie, Liviu Dragnea a spus in sala de judecata ca a aflat de adresa dupa ce a studiat un registru aflat la partid, insa el nu a stiut cine a avut initiativa de a intocmi si nici cine a trimis-o in teritoriu. In consecinta, el a cerut trimiterea unei noi adrese prin care sa fie anulata prima. 

 

Dragnea a relatat ca nu a luat nicio masura administrativa in acest caz, deoarece nu s-a stabilit cine anume a fost autorul, mai ales ca in sediul de campanie activau foarte multi voluntari. 

 

"Am avut o discutie cu mai multi membri din staff-ul de campanie. Concluzia a fost ca tineri voluntari, care au lucrat in sediul de campanie si care veneau cu tot felul de idei, ar fi conceput si trimis adresa. La intrebarea mea cum au avut acces la sistemul informatic si cum au trimis adresa cu semnatura mea scanata pe ea, au raspuns ca sistemul informatic era accesibil multora din sediul de campanie.

 

Nu era un sistem informatic cu protectie foarte mare. Recunosc ca nu am dat atunci multa importanta acestui fapt. A doua zi, am anulat acea adresa, gandindu-ma ca nu poate avea efecte. Orice eventuala greseala a fost reparata. (...) In echipa de campanie, care era fluctuanta, erau in jur de 30-35 oameni, iar in secretariatul general lucrau 14-15 oameni. Nu era o persoana care sa se ocupe de corespondenta cu cei din teritoriu, pentru ca volumul de lucru era foarte mare. Dupa ce s-a declansat ancheta la DNA, care a dus la acest proces, mi-ar fi fost imposibil sa cred ca cineva va mai recunoaste sau isi va aminti ca a expediat acea adresa", a afirmat liderul PSD. 

 

Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel.

 

Dragnea a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22