Inalta Curte: Elena Udrea ramane in AREST PREVENTIV pentru 30 de zile, in dosarul Gala Bute. Decizia este DEFINITIVA

T.d. | 05.03.2015

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins astazi contestatia depusa de Elena Udrea fata de masura arestului preventiv decisa in dosarul Gala Bute. Marius Striblea, aparatorul fostului ministru a spus ca Udrea a reusit sa aduca argumente pentru toate acuzatiile care ii sunt aduse in dosarul “Gala Bute”. In acest sens, Striblea a vorbit despre votul presupus nelegal dat in Camera Deputatilor si faptul ca acuzatiile aduse Elenei Udrea se bazeaza numai pe denunturi.

 

Marius Striblea a precizat, totodată, că circuitul banilor se oprește la Ștefan Lungu și, astfel, ar fi interesantă o confruntare, potrivit Romania Libera.

 

Avocatul Elenei Udrea a mai declarat ca a aratat in fata instantei faptul ca "toti ceilalti coparticipanti la aceasta speta sunt judecati in alta forma care nu presupune arestul preventiv si ca arestul peventiv nu se justifica in cazul dnei Udrea".
 

CITITI SI: Fost consilier al Elenei Udrea accepta confruntarea cu fostul ministru al Turismului

 

Intrebat daca Elena Udrea se afla la sediul Ministerului Dezvoltarii in ziua de 6 noiembrie 2011, cand denuntatorii sustin ca ar fi primit mita 900.000 de euro, avocatul a afirmat ca "este greu dupa atata vreme sa iti aduci aminte, dar parerea noastra este ca la acea data, 6.10, Elena Udrea nu a fost la minister", sustine aparatorul fostului ministru, potrivit Hotnews.

 

Elena Udrea a ajuns la Instanța Supremă în jurul orei 9.00, pentru a-si sustine punctul de vedere in privinta contestatiei la arestarea preventiva. Dupa cateva ore, in jurul pranzului, instanta a intrat in pronuntare asupra contestatiei.

 

CITITI SI: Catalin Tolontan, despre dosarul Gala Bute: DNA developeaza sistemul piramidal de finantare a partidelor si campaniilor electorale

 

Elena Udrea a fost arestată preventiv miercurea trecută, după ce ICCJ a emis pe numele ei mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii o acuză pe deputată de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

 

"In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'. La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company", sustin procurorii.

 

Potrivit DNA, Stefan Lungu a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte Elena Udrea.

 

A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA.

 

Anchetatorii au retinut ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect in dosar), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

 

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat 5 plati, in valoare totala de 335.486 lei. La randul sau, Lungu dadea banii primiti lui Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Udrea, cat si de Topoliceanu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii SC Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", au constatat anchetatorii.

 

DNA mentioneaza ca o parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea, iar diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati diferite cheltuieli ale celor doua.

 

A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.

 

"In 2011, Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe 'sponsorizari', transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia sa ii comunice lui Gardean ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in 2011", se mai arata in comunicat.

 

DNA mentioneaza ca, urmare acestei solicitari, in vara anului 2011, Gardean i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22