Incepe lupta pentru sefia Inaltei Curti de Justitie

Fara Autor | 09.09.2009

Pe aceeași temă

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, proaspat pensionat, a propus-o pe Lidia Bărbulescu, vicepreşedinte al instanţei supreme şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura interimatul Înaltei Curţi, a declarat Popa, pentru NewsIn. Curtea Suprema a ramas fara o conducere chiar inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, când trebuie ca instanta sa desemneze judecatorii care vor alcatui componenta Biroului Electoral Central. Potrivit presei, pentru conducerea ICCJ se vor bate sase judecatori.

Nicolae Popa a precizat, pentru NewsIn, că propunerea ca Lidia Barbulescu sa fie presedinte interimar al ICCJ, a fost făcută în condiţiile în care legea prevede posibilitatea ca vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să asigure interimatul instanţei. Un alt argument este faptul că Lidia Bărbulescu i-a fost alături şi l-a ajutat în conducerea ÎCCJ, a mai declarat Nicolae Popa, pentru NewsIn. Propunerea va fi discutata joi, 10 septembrie, in sedinta CSM.

Potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este numit de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani. Judecătorii care îndeplinesc această condiţie îşi pot depune candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte a devenit vacantă, respectiv de la data publicării în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial de eliberare din funcţie.

Delegarea unui judecător în funcţia de preşedinte interimar al Înaltei Curţi, până la ocuparea postului vacant, se va face tot în condiţiile Legii 303/2004 şi se va dispune de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu acordul scris al acestuia, la propunerea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cotidianul "Gardianul" sustine ca exista sase pretendenti pentru acest post, cele mai mari sanse de a obtine nominalizarea CSM avindu-le Lidia Barbulescu, Anton Pandrea, Florin Costiniu ( sotul Vioricai Costiniu, presedintele de onoare al AMR) si Iulian Dragomir.

Pretendentii

♦ Lidia Barbulescu este nascuta la data de 30 iulie 1977, in Slatina, judetul Olt. Este casatorita si are o fiica. Barbulescu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, iar intre anii 1978 si 2001 a activat ca judecator in cadrul Judecatoriei Slatina si la Tribunalul Olt. In perioada 1998-2001, Lidia Barbulescu a condus Tribunalul Olt. Incepând cu anul 2001, a devenit judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar incepând cu data de 1 aprilie 2003, a devenit vicepresedinte al instantei supreme. Ea a detinut si functia de presedinte al Consiliului Superior al magistraturii;

♦ Florin Costiniu a activat in perioada 1978-1990 ca judecator in cadrul Judecatoriei sectorului 3 si la Tribunalul Municipiului Bucuresti. Dupa 1990 si pâna in 2003, a activat ca director al Directiei Juridice din cadrul Ministerului Justitiei. Intre 1993 si 1994 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, având si functia de sef al Departamentului Instantelor Judecatoresti. In 1994 a intrat in Baroul Bucuresti, demisionând de la Ministerul Justitiei. In 1998 a devenit secretar general al Camerei Deputatilor. In prezent este sef al Sectiei Civile din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

♦ Iulian Dragomir a fost judecator la Judecatoria sectorului 3, La Tribunalul Municipiului Bucuresti, precum si la Curtea de Apel Bucuresi. A devenit, ulterior, magistrat in cadrul Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a ocupat chiar functia de vicepresedinte al instantei supreme;

♦ Anton Pandrea a fost judecator la Judecatoria sectorului 3, atasat diplomatic in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, judecator la Judecatoria sectorului 6, judecator la Tribunalul Bucuresti. In prezent este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta a carei Sectie Penale a si condus-o.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22