Indexul european: Sistemul de sanatate romanesc, la coada Europei, dupa Bulgaria si Albania

E.b. | 31.01.2018

Al doilea an consecutiv, România ocupă pentru ultimul loc într-un clasament al Indexului European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, Albania.

Pe aceeași temă

 

Sistemul medical din România este mai slab decât  al unor tari din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru.

 

Ne aflăm afla pe locul 34 din tot atâtea țări europene al căror sistem medical a fost analizat pentru realizarea indexului pe anul 2017. 

 

Țara noastra ocupa ultimul loc sau unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor importanți luați în calcul pentru realizarea clasamentului: drepturile și informarea pacienților, accesibilitatea (timpii de așteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite și extinderea lor, prevenția și farmaceuticele. 


România este pe primul loc în clasament la rata infecțiilor intraspitalicești rezistente la tratament, la mortalitatea infantilă și pe primele locuri la mortalitatea din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare. 


În ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, România se află tot la coada clasamentului, în urma sa aflându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia și Albania. 


Combinația acestor indici – rezultați din studii și baze de date internaționale și din chestionare administrate asociațiilor de pacienți – își propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.  

 

România are probleme grave în gestionarea intregului sector public de sănătate. România, Albania și Ungaria au o structură învechită a sistemului medical și ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-și restructura serviciile de sănătate”, se arata în raport, citat de HotNews.


România se afla tot pe ultimul loc în acest clasament și în urma cu un an, în timp ce acum doi ani, România ocupa locul 32 din 35 de țări, aflându-se la acea vreme deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) și Muntenegrului (484), care au depășit-o între timp în clasament. 

 

VEZI RAPORTUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22