Informatorul `Bratosin` revizuieste Constitutia. Deputatul PSD Ciprian Nica si DELATIUNILE sale complete la Securitate

Fara Autor | 08.06.2013

Pe aceeași temă

Declarat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al Securitatii, vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Ciprian Nica, face acum parte din Comisia de revizuire a Constitutiei. Nica isi turna colegii de camin pentru ca ascultau Radio Europa libera si « intretineau relatii cu elevi straini ».

 

 

Ciprian Nica a fost recrutat in 1976, a primit numele de cod « Bratosin » si era deosebit de bine apreciat de ofiterii de Securitate pentru « munca de culegere de informatii utile organelor noastre ».

Dupa ce a fost chemat in judecata de CNSAS si dupa ce a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucuresti, deputatul PSD sustine in apararea sa la instanta suprema ca “scrisul din angajament este total diferit de scrisul din notele date Securitatii”.

“Inscrisurile depuse la dosarul cauzei nu imi apartin, astfel incat nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca in numele meu au fost date declaratii la fosta Securitate”, arata “Bratosin” in fata judecatorilor de la instanta suprema.

 

Invidios pe colegii cu bani

Intr-o nota olografa din 21 octombrie 1976, predata locotenentului Martinescu Nicolae de la IJ Prahova, Serviciul 1, liiceanul Nica arata urmatoarele: “Va aduc la cunostinta ca elevul Mihailescu Stefan, anul IV P, de la liceul de Muzica si Arte Plastice Ploiesti, a intretinut relatii de prietenie cu mai multi elevi straini care locuiesc in internatul licelui nr. 6. L-am vazut foare des plimbandu-se cu acestia si chiar la restaurante. Este un tip nu prea inteligent, mediocru la invatatura si la specialitate, sociabil si totusi nu prea pare sa inspire incredere. Vrea sa para ca are multa personalitate. De curand a afirmat fata de sursa ca a fost pe litoral, unde a cunoscut cativa cetateni polonezi, dintre care unul era actor. De la inceputul anului scolar sus-numitul locuieste la gazda ep strada Petrarca”, relata in urma cu 37 de ani, "Bratosin", alias Ciprian Nica.

 

Detalii intime

Alta turnatorie olografa este semnata de acesta pe 14 martie 1977. “Va informez ca pe la mijlocul saptamanii trecute, pe 24 sau 25.02. ac unul dintre elevii straini (nu mai stiu ce tara din Orient), care in cursul anului trecut a locuit la internatul Liceului nr. 6, a venit cu masina sa marca Peugeot si a lasat colegilor sai un geamantan tip diplomat. Nu a stat nici 10 minute”.  

O alta nota, nedatata, primita de acelasi locotenent Martinescu si aflata la dosar precizeaza urmatoarele: “Va informez ca numita C. Daniela intretine relatii cu mai multi elevi straini din cadrul internatului Liceului nr. 6. In luna ianuarie a fost plecata de acasa cateva zile fiind cautata de catre mama ei la internat. In aceeasi seara un militian a gasit-o in camera unui elev din Palestina”.  

 

“Valijoara” suspecta

Vigilent, viitorul deputat social democrat raporta cu lux de amanunte orice miscare suspecta in cadrul internatului in care era cazat. “Va informez ca pe la jumatatea lunii decembrie, la internatul liceului nr. 6 Ploiesti, a venit un cetatean cu o masina marca Fiat 124 sau 125 cu numarul inmatriculare 2 –PH- 3636 si a luat trei elevi din Palestina. Unul dintre cetatenii straini, inalt cam de 1,80, slab si cu parul mare, avea valijoara”, mai scria "Bratosin".

 

Diferenta dintre socialism si capitalism

Intr-o alta nota informativa semnata « Bratosin » se vorbeste despre una «  din serile petrecute în camera elevului N.M., unul dintre elevii străini, F.A., întreţinea discuţii politice şi anume despre capitalism, despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism”.

La finalul notei, ofeterul de Securitate dispune măsura verificării elevului turnat la şcoală, dirijarea şi altor surse din cadrul liceului pe lângă elevul străin”.

O altă turnătorie privea un elev care asculta Radio Europa Liberă. Ofiţerul de legătură a scris pe marginea notei: „Semnalaţi-l organelor UTC şi conducerii liceului”.

 

Laudele ofiterului de securitate

Ofiterul care l-a recrutat ii face lui Nica o caracterizare flatanta, in contradictie cu declaratiile ulterioare ale demnitarului, potrivit carora a fost recrutat prin santaj, dupa ce a cumparat doua radiocasetofoane de la elevi straini. “Din verificarile efectuate cat si din cunoasterea personala a candidatului , rezulta ca este un elev bun la invatatura, talentat, cu o comportare corecta in scoala, modest, sociabil, ceea ce-i permite sa desfasoare o munca de culegere de informatii utile organelor noastre. In prezent colaboratorul a terminat liceul si sustine examenul la facultate. S-a stabilit cu colaboratorul sa ne anunte in cazul ca va reusi la facultate sau se va incadra in productie pentru a face legatura cu ofiterul care deserveste obiectivul”.

 

Concluzii clare

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 9 octombrie 2012, ca Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea. Demnitarul a contestat notele olografe, a cerut o expertiza si rezultatul i-a fost defavorabil. A dorit o contra expertiza criminalistica care sa infirme faptul ca Angajamentul, notele ulterioare si cursurile scrise de mana de la Facultate apartin aceleasi persoane.

A atacat cu recurs decizia instantei si Inalta Curte a stabilit primul termen pentru 10 aprilie 2014.

 

Notar public si deputat

In prezent, Nicolae Ciprian Nica este deputat PSD de Vrancea si se afla la al doilea mandat. De profesie notar public, Nica are patru terenuri in Panciu– Vrancea,  trei imobile in Panciu si Focsani, patru autoturisme dintre care doua de lux, bijuteriile si obiectele de arta declarate valoreaza 10.000 de euro. In conturi, Bratosin a declarat ca are 600.000 de lei si a imprumutat 25.000 de euro.

Din activitatea de notar public, deputatul, impreuna cu sotia au castigat anul trecut 271.000 de lei, la care se adauga indemnizatia de parlamentar de 51.000 de lei, 12.000 de euro de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici si 5.000 de lei de la Corpul Notarilor Publici din Galati. 

Vezi AICI declaratia de AVERE a lui Nica

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22