INFP: 94 de replici ale cutremurului din Gorj iar intensitatea a fost de peste 7 în zona epicentrală

L. G. | 15.02.2023

​​Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a avut 94 de replici, iar în aproape de zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, a anunțat miercuri INFP.

Pe aceeași temă

Directorul Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

„Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a declarat directorul INFP.

Potrivit acestuia ar trebui să ne așteptăm la cutremure de cel mult 6 grade pe scara Richter în acea zonă:

„Trebuie să facem un studiu, dar aceste estimări se bazează pe studiile de seismicitate și de tectonică din zonă (n.r. - județul Gorj)”.

Cei de la INFP spun că zona seismică este una cunoscută, dar este una cu activitate slabă, dar în aceste zile a fost cea mai intensă activitate seismică înregistrată în ultimii 200 de ani în zona Gorj.

„S-a depășit această magnitudine calculată, de 5,5 grade și, practic, a fost un dublu șoc, au fost două cutremure mari, cu magnitudine de peste 5 grade. S-a mai întâmplat asta o singură dată în istorie, acum 80 de ani, când s-a înregistrat un cutremur de 5,2 grade.

Ei au insistat pe faptul că NU există tehnologie pentru a putea prevedea cutremurele. Nu există aparate care să le poată prevedea.

Potrivit acestora, în perioada următoare sunt așteptate în continuare replici, dar de o intensitate mai mică, respectiv în jur de 4 grade magnitudine maximă, fiind de așteptat ca activitatea seismică în acea zonă să înceapă să scadă.

Se poate activa și o altă zonă seismică? „Nu, pentru că seismele (din Gorj - n.r.), chiar dacă sunt destul de mari, nu sunt atât de puternice încât să activeze alte zone”.

Reprezentanții INFP au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor: „Suntem la cheremul naturii”.

Cutremurul de marți s-a înregistrat la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28 de kilometri. Ulterior, INFP a anunțat că seismul a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de doar 6,3 kilometri.

Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrad, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov.

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade - urmat de patru replici - la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.

Cutremurul de marți este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe Richter a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22