Inițiativa „Fără penali” n-a putut fi votată din lipsă de cvorum. PNL și USR se acuză de blat cu PSD

Laurentiu Gheorghe | 11.11.2020

Ședința Senatului a fost miercuri suspendată. Pe ordinea de zi figurau inițiativa „Fără penali” și cererea de reexaminare a legii prin care Paramentul fixează data alegerilor parlamentare.

Pe aceeași temă

Ședința Senatului a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice" şi cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. USR îi acuză pe PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon așa cum s-a procedat în ultimul timp.

Președintele interimar al Senatului a insistat însă că este necesară prezența fizică a parlamentarilor pentru dezbaterea proiectelor de legi.

„Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Miercuri, USR și PNL s-au acuzat reciproc de combinații politice, unii fiind interesați de votarea inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” pentru ca referendumul pentru modificarea Constituției să se poată desfășura pe 6 decembrie în aceeași zi cu alegerile parlamentare, iar liberalii nedorind ca cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, să se desfășoare astăzi.

UDMR a declarat că majoritatea parlamentară controlată de PSD a decis ca ședința de plen să aibă loc cu participarea fizică a senatorilor, astfel că membrii UDMR nu au avut posibilitatea de a participa la dezbateri lucru „

„Având în vedere situaţia epidemiologică, decizia Comitetului liderilor din Senat de ieri a fost ca şedinţa plenului de astăzi să se desfăşoară şi online. Astăzi (miercuri - n.r.), cu doar câteva ore înainte de şedinţa plenară, Comitetul nu a ţinut cont de pandemie şi a decis ca şedinţa să fie organizată cu prezenţa fizică a senatorilor. Astfel, senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea şi votul de astăzi. Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la şedinţa plenară a Senatului", susține seful grupului UDMR din Senat Cseke Attila.

În aceste condiții, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a anunțat că în sală sunt prezenți doar 58 de senatori PSD. PNL și USR au boicotat ședința, iar Cazanciuc a anunțat că nu este cvorum și a suspendat ședința.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că va boicota ședința de plen dacă nu acceptă participarea telefonică. „Dacă nu se va lua în considerare votul prin telefon așa cum se face de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă și nu vom fi prezenți în sală pentru că nu există nicio șansă ca inițiativa să devină astăzi realitate. Le cer celor doi lideri și domnului Orban și domnului Ciolacu să renunțe la orice combinatoristică parlamentară și prin comitetul liderilor să se aprobe revenirea la votul prin telefon".

Anterior, PSD și PNL au anunțat că vor vota pentru iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a declarat că PSD va vota în plen inițiativa USR „fără penali în funcții publice".

Și senatorul PNL Alina Gorghiu a susținut că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot. „Vom participa doar dacă va fi cvorum fără noi, pentru a vota „pentru” inițiativa „Fără penali” și împotriva amânării alegerilor parlamentare”, a spus Gorghiu.

În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22