Înjurată, după ce a fost bătută de un șofer și a cerut ajutorul 112: Trăzni-v-ar! Du-te dreacu!

Dora Vulcan | 02.09.2019

După ce fost bătută de șoferul unui autobuz în autogara din Zalău, fiind cu un copil în brațe, o femeie de etnie romă a fost înjurată de operatoarea de la 112 căreia i-a cerut ajutorul.

Pe aceeași temă

Operatoarea de la 112 le numește "ciori" pe victimă și pe martora acesteia, Mândra, o femeie care vinde flori în Zalău, singura care a sărit atunci în apărarea Floricăi, și îi spune femeii agresate să încheie cu "țigănia asta".

"Trăzni-v-ar!, Du-te dreacu!", încheie discuția operatoarea de la 112, scrie Libertatea, care a obținut înregistrarea de la serviciul de urgență 112.

Cazul a devenit extrem de mediatizat, după ce unul dintre călătorii din microbuz a filmat momentul în care șoferul unui autobuz din autogara Zalău o bătea pe femeie cu bățul de la un mop, deși aceasta era cu un copil în brațe și cu un alt minor de mână, care se îndepărtează speriat în momentul agresiunii.

Deși mare parte din presa locală a scris că femeia nu sunase la 112, înregistrarea apelului arată că a fost o informație falsă. Florica Moldovan a sunat, așa cum susținea, la 112, dar nu a primit ajutor din partea autorităților.

STS a confirmat incidentul și a spus că a suspendat-o pe operatoare până când cercetarea asupra faptelor ei se va încheia. STS recunoaște că felul în care angajata sa a vorbit aduce ”atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu.”

În schimb, polițiștii de la IPJ Sălaj au fost prinși cu minciuna după ce au spus că nu au fost solicitați de STS să intervină, deși înregistrarea arată că operatoarea 112 a făcut transferul la poliție. Minciuna lor a fost susținută de presa locală și a fost infirmată luni, odată cu publicarea înregistrării audio de la 112.

De fapt, înregistrarea audio arată că polițistul la care operatoarea a făcut transferul nu a cerut niciun detaliu despre caz și le-a spus victimei și martorei să vină să depună plângere la sediul poliției, după care a închis.


***

Florica Moldovan, o tânără din Sălaj care împlinise chiar în ziua aceea 25 de ani, a sunat la 112 pe 25 aprilie reclamând că a fost bătută cu o coadă de mop de un șofer de microbuz în autogara din Zalău.

Florica îl avea în brațe pe David, băiețelul său de câteva luni, iar lângă ea era un alt copil, Moise.

Ea venea de la spital, unde îi dusese pe copii, și voia să meargă acasă cu ”rata”, cu prima destinație comuna Hereclean.

Scena bătăii din curtea autogării a fost urmărită online de sute de mii de oameni, după ce unul dintre pasageri a filmat incidentul și l-a postat pe net.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22