INS a revizuit puternic în jos, de la 5,3% la 1,5%, creșterea economică din trimestrul 1 din 2022

L. G. | 15.11.2022

Anterior, economiștii avertizau că aceste date sunt puternic „umflate”, că ele ne fac „să arătăm a tigrii Europei” scrie Econmedia.ro.

Pe aceeași temă

Inițial, în luna mai, Institutul Național de Statistică a raportat că România a avut o creștere economică de 5,2% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. Atunci INS a mai realizat revizuiri importante ale trimestrelor anterioare de anul trecut, a anunțat atunci instituția, conform Econmedia.ro

Datele privind creșterea din primul trimestru au fost confirmate de către INS, în iunie. Instituția a detaliat atunci că această creștere a venit din consumul populației, care a crescut cu 7%, în timp ce industria a tras cifrele în jos.

Estimarea „este mult mai aproape de consensul inițial al Bloomberg de 1,0%, similar cu estimarea noastră”, atrag atenția economiștii BCR, într-un raport privind datele anunțate marți de INS.

Economiștii au fost surprinși de creșterea economică puternică

Imediat după anunțarea acestor cifre, economiștii din România s-au arătat uimiți, în contextul în care așteptările lor erau chiar de recesiune tehnică.

Economistul Dan Bucșa spunea, în luna iunie, că Institutul Național de Statistică a „umflat” datele privind creșterea economică din primul trimestru al acestui an, acesta fiind și motivul pentru care economiștii au fost uimiți de cifre și nu își puteau explica de unde vine acest avans puternic. El susținea că INS a redus substanțial Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrele anterioare, iar sumele au reapărut ulterior în primul trimestru din 2022, acesta fiind motivul pentru care creșterea economică raportată în primul trimestru fiind atât de mare.

El atrăgea atenția că Statistica susține că au scăzut prețurile în sectorul IT și mai ales în tranzacțiile imobiliare, deși cel puțin piața imobiliară arată exact contrariul, la acest moment, iar România trece printr-o perioadă puternic inflaționistă în toate sectoarele economice.

El se întreba, în acest context, „de ce-și fură INS căciula jucându-se de-a miliardele lipsă în trecut și raportând reduceri de preț amuzante?” „Pentru că așa arătăm a tigrii Europei, cei mai dinamici, cei mai “dă succes”. Trimestrul viitor o facem și mai lată”, afirma, ironic, economistul. Economistul mai preciza că aceste cifre privind o creștere economică puternică oferă Guvernului un motiv pentru a introduce taxe suplimentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22