INSP anunță noile norme de testare pentru coronavirus. Cine va fi testat și cine nu

Laurentiu Gheorghe | 23.03.2020

Institutul Național de Sănătate Publică schimbă normele de testare pentru coronavirus, precum și regulile de internare și externare a pacienților cu Covid-19, ca urmare a creșterii numărului de cazuri.

Pe aceeași temă

INSP precizează că Romania se află în prezent în stadiu pre-epidemic, cu cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă, fără să existe dovezi de transmitere intracomunitară susținută.

În aceste condiții, strategia de testare trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de Covid-19, pentru a limita transmiterea, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată.

Prin urmare, vor avea prioritate la testare persoanele simptomatice care au fost în străinătate, contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazuri de infecție respiratorie acută severă, care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele și persoane instituționalizate simptomatice.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate.

Pe de altă parte, nu vor fi testați contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, alții decât personalul medico-sanitar, și persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste dacă apar simptome în decurs de 14 zile.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea):

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;

  • Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;

  • Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;

  • Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;

  • Persoane instituționalizate simptomatice.

Cine nu va fi testat:

  • Contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, alții decât personal medico-sanitar

  • Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu Covid-19 vor fi internate cu izolare în spital. Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute interval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluția pacientului permite externarea.

Conform autorităților, în acest moment numărul de teste disponibile în cele 11 centre de testare de la nivel național este de 8.612. De asemenea, capacitatea de testate este de 1.100-1.200 de teste/zi, și se lucrează pentru a extinde această capacitate.

În România au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului, dintre care 277 în unități medicale private. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul real al celor testați ar putea fi mai mic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22