Instanţa a decis eliberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu. Sentinţa nu e definitivă

Dora Vulcan | 08.06.2017

Jduecătoria Sectorului 5 a aprobat cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă. Procurorii pot contesta decizia instanţei în 3 zile.

Pe aceeași temă

 

 

 "În temeiul articolului 587 Cod procedură penală, cu aplicarea articolului 5 Cod penal cu ref. la articolul 59 și articolul 60 alineatul 2 din vechiul Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiționată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul București Secția I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenția petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. (...) Cu drept de contestație, în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în minuta deciziei.

 

 

Reprezentantul DNA a susținut joi, în fața magistraților Judecătoriei Sectorului 5, că nu există dovezi că Dan Voiculescu ar fi redactat lucrările științifice în penitenciar. 

 

 

În opinia DNAVoiculescu este "profitor al carențelor legislative", și le-a cerut judecătorilor să respingă cererea de eliberare condiționată și să mențină termenul de reiterare la 23 octombrie.

 

"Solicităm respingerea cererii de eliberare. Dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări științifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracția de o treime. Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiționat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câștigate prin muncă, restul prin lucrări științifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câștigate prin scrierea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudineNu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Activitatea științifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieși din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată ca scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat", a afirmat procurorul DNA, conform Agerpres.

 

El a adăugat că Dan Voiculescu nu a fost trecut din regimul închis în semideschis pe întreaga perioadă a detenției, lucru care arată că acesta nu a dat semne de îndreptare.

 

Procurorul a solicitat reiterarea cererii de eliberare după 23 octombrie, așa cum a menționat Comisia din penitenciar, care a emis concluzii negative în unanimitate.

 

Avocatul lui Dan Voiculescu a invocat în fața magistraților decizia Tribunalului București de respingere a primei cereri de eliberare condiționată, în care se precizează că șase luni sunt suficiente pentru a depune o nouă solicitare.

 

Apărătorul omului de afaceri a susținut că acesta s-a comportat corespunzător și nu a avut conflicte în detenție, nefiind pedepsit disciplinar.

 

Instanța a rămas în pronunțare și urmează să dea o decizie în cursul zilei de joi.

 

O comisie de la Penitenciarul Rahova a analizat, pe 24 mai, cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu și a înaintat documentația la Judecătoria Sectorului 5.

 

 

Dan Voiculescu s-a transfomat la Rahova intr-un detinut model, tine conferinte si matura curtea inchisorii, dar oficialii penitenciarului spun ca acesta nu s-a indreptat indeajuns in puscarie pentru a putea fi eliberat conditionat, scrie Adevărul.

 

 

"Scopul pedepsei in cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spalare de bani, nu a fost atins", este concluzia Comisiei de liberari conditionate de la Penitenciarul Rahova. De aceea, membrii Comisiei au decis, pe 23 mai 2017, amanarea liberararii conditionate a lui Voiculescu pana la data de 23 octombrie 2017.

 

 

Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atentia ca Voiculescu a executat efectiv o perioada mica din pedeapsa, de 1.021 de zile, din condamnarea totala de 3.653 de zile.

 

 

Voiculescu are nevoie sa execute efectiv 1.217 de zile, la care se adauga zile castigate ca urmare a muncii depuse in penitenciar.

 

 

Oficialii de la Rahova au aratat ca liberarea conditionata este o vocatie, nu un drept, iar oportunitatea liberarii, privita prin prisma atingerii scopului pedepsei, ramane la aprecierea Comisiei.

 

 

In 25 mai, avocatul lui Dan Voiculescu a contestat raportul comisiei la Judecatoria Sectorului 5 şi a cerut eliberarea conditionata a clientului sau. Primul termen a fost stabilit in 26 iunie 2017, termen care nu i-a multumit pe Voiculescu si avocatul sau. Cel din urma a cerut sa se judece mai repede procesul. Judecatoria Sectorului 5 a stabilit data de 8 iunie 2017.

 

 

Aceasta este cea de-a doua cerere de eliberare conditionata a lui Dan Voiculescu. Prima solicitare a fost facuta la sfarsitul anului 2016. Tribunalul Bucuresti a decis la inceputul acestui an ca Voiculescu poate depune o noua solicitare dupa 24 mai 2017.

 

 

 Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22