Instituțiile de forță din România, sancționate cu avertisment pentru discriminare

L. G. | 06.03.2023

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat toate instituțiile de forță după o sesizare efectuată de un candidat la Școala de Poliție din Câmpina care a fost respins pe caz de boală.

Pe aceeași temă

Cazul a pornit de la dosarul de admitere al unui candidat care dorea să devină polițist, dar a fost respins pe motiv că suferă de o boală aflată pe lista celor care nu permit angajarea/admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, după cum rezultă din Hotărârea nr 716 din 23.11.2022 a CNCD publicata pe site-ul institutiei, relatează de G4Media.ro.

În sesizarea înregistrată la CNCD în decembrie 2021, candidatul A.L.P. a relatat că, în septembrie același an, depusese dosar pentru a fi admis la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, dar că a fost declarat inapt din motive medicale și respins.

Motivul medical pentru care a fost declarat respins a fost diagnosticul de tiroidită cronică autoimună, boală care este menționată în cadrul anexei 1 la un ordin din 30 aprilie 2014 ”pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.”

În plus față de sancțiune, CNCD a stabilit că includerea afecțiunii pe această listă nu este întemeiată și a recomandat excluderea ei din tabel. La începutul acestui an, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Justiției și cel al Afacerilor Interne au contestat, la Curtea de Apel București, legalitatea sancțiunilor pe care le-au primit.

Ordinul a fost emis de Ministrul Apărării Naţionale, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Justiţiei, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Afecțiunea de care suferea A.L.P. făcea parte dintre cele care nu permit acceptarea dosarului.

Culmea este că Ministerul Sănătății, la solicitarea CNCD, a trimis concluziile unor specialiști din Comisia de Endocrinologie, care arată că ”Tiroidita Cronică Autoimună cu funcție tiroidiană normală nu afectează capacitatea de muncă, indiferent de tipul activității.”

Articolul integral îl puteți citi aici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22