Întâlnire Dragnea - președintele Comisiei LIBE, înainte de audierea lui Kovesi. Dragnea dezminte

Redactia | 25.02.2019

Liviu Dragnea s-a întâlnit luni cu președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, cu o zi înainte de audierea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Pe aceeași temă

UPDATE - Liviu Dragnea a dezmințit luni că ar fi avut loc o astfel de întâlnire. El a spus că a fost doar o întâlnire întâmplătoare pe culoarele parlamentului, timp în care a avut loc doar o simplă discuție, fără legătură cu audierea lui Kovesi.

Discuția dintre cei doi are loc cu o zi înainte de audierea fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi în Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european.

Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, a promis, după criticile europarlamentarilor S&D, că va veni la București în perioada 24-25 februarie și va participa la Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, ocazie cu care va răspunde criticilor aduse procedurilor de numire a procurorului-șef european.

Discuția dintre cei doi are loc cu o zi înainte de audierea fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi în Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european, transmite stiripesurse.ro.

Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, a promis, după criticile europarlamentarilor S&D, că va veni la București în perioada 24-25 februarie și va participa la Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, ocazie cu care va răspunde criticilor aduse procedurilor de numire a procurorului-șef european.

Laura Codruţa Kovesi va fi audiată marţi, 26 februarie, în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european. Potrivit preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de MEDIAFAX. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, marţi, 26 februarie, între orele 15.30-19.15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns). După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută. Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22