Intalnire Duda-Iohannis la Cotroceni. Ce au discutat liderii polonez si roman

Tudor Despina | 03.11.2015

Liderii Poloniei si Romaniei, Andrzej Duda si Klaus Iohannis, s-au intalnit astazi la Palatul Cotroceni, ocazie cu care cei doi au abordat principalele subiecte politice ale momentului.

Pe aceeași temă

 

Politica energetica a Uniunii Europene, situatia refugiatilor sau contextul regional de securitate au fost subiecte puse pe masa discutiilor de sefii de stat polonez si roman.

 

Presedintele Poloniei a criticat noul proiect gazoduct Nord Stream 2, Andrzej Duda pledand pentru asigurarea suveranitatii energetice a spatiului comunitar.

 

Este vorba despre folosirea acelor resurse pe care le detinem noi, cat si de un oarecare mix energetic si de diversificarea surselor de energie. (…) Nu ne putem permite ca Uniunea Europeana sa fie dependenta ca piata care doar primeste gaz din Rusia si aceasta dependenta sa creasca”, a spus Duda intr-o declaratie de presa comuna cu Iohannis.

 

Politica de securitate

 

A fost adus in discutie si unul dintre domeniile in care cooperarea romano-polona functioneaza foarte bine: politica de securitate si parteneriatul in cadrul NATO. Iohannis a tinut sa ii multumeasca omologului sau de la Varsovia pentru participarea la reuniunea sefilor de stat din tarile central si est-europene ale NATO care va avea loc miercuri, la Bucuresti, la initiativa Romaniei si Poloniei.

 

Relatiile dintre cele doua state, a punctat Klaus Iohannis, “se afla la un nivel deosebit de inalt, intensitatea lor crescand intr-un mod impresionant in ultimii ani”.

 

Mai mult NATO in Estul Europei

 

La randul sau, Andrzej Duda a subliniat nevoia unei prezente crescute a NATO in aceasta parte a Europei, in conditiile in care “aceasta are un caracter natural, este o chestiune de dezvoltare echilibrata a Aliantei si prezenta trupelor Aliantei (…) trebuie sa se intensifice in mod natural si normal”.

 

Cu siguranta vom incerca sa-i convingem de acest lucru si pe partenerii nostril atat si la intalnirea de maine organizata de noi in comun, cat si in formula mai largita la summitul NATO de la Varsovia de anul viitor”, a continuat seful statului polon.

 

Politica de vecinatate

 

Si politica de vecinatate a UE a fost pusa in discutie, cei doi lideri fiind de acord ca cele doua chestiuni arzatoare din zona – Moldova si Ucraina – au nevoie de atentia si eforturile Europei in continuare.

 

Duda a atras atentia ca “Ucraina trebuie sa-si recapete controlul asupra granitelor proprii”, cu privire la conflicti inghetat din estul separatist al tarii.

 

In cadrul discutiilor de astazi, cei doi presedinti au propus infiintarea unui comitet prezidential de coordonare cu privire la securitatea energetica si militara.

 

Profitand de ocazie, Andrzej Duda si-a exprimat solidaritatea cu romanii, in contextul incendiului produs vineri noaptea in clubul Colectiv din Bucuresti. E a manifestat deschiderea Varsoviei pentru trimiterea unei echipe medicale de specialist pentru tratarea pacientilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22