Interceptari in dosarul sefului CJ Caras Severin Frunzaverde. Vicele Ghiorghioni conditiona alocarile bugetare de sustinerea pentru Iohannis in campania la prezidentiale: Esti prietenul meu ancestral. Stii de la cine vine mes

T.d. | 04.07.2015

Pe aceeași temă

Ieri, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Caras Severin, Sorin Frunzaverde, alaturi de vicele institutiei publice Ionesie Ghiorghioni. Cei doi sunt acuzati de trafic de influenta, influentarea declaratiilor, fals intelectual si uz de fals.

Ghiorghioni se folosea de autoritatea functiei pentru a conditiona alocari bugetare de o buna mobilizare a electoratului la vot pentru Iohannis, in alegerile prezidentiale de anul trecut.

De altfel, potrivit interceptarilor prezentate de Romania Libera, Ghiorghioni a dat de inteles ca mesajul vine si din partea sefului CJ Caras Severin, Sorin Frunzaverde.

---

În datele de 12.11.2014 şi 13.11.2014,  Ghiorghioni Ionesie poartă următoarele dialoguri cu primari ai localităților din județul Caraș –Severin, conform procesului verbal de redare a convorbirilor telefonice nr. 926/II-1/2014 din data de 17.12.2014 (f.248-261, vol. 1):   

În ziua de 13-11-2014, la ora 08:49:30, GHIORGHIONI IONESIE este contactat de LALA Ion, primar la PRIMĂRIA LAPUŞNICUL MARE:

(…)

LALA:  Ce faci?

GHIORGHIONI IONESIE: Uite, alerg, trebuia să vin, dar dacă m-ai sunat nu mai ajung pân la tine. Am... un mesaj pentru tine.

LALA:  Ştiu!(?)

GHIORGHIONI IONESIE: Ai obţinut ce ai vrut, vezi şi tu... Înţelegi, acolo?

LALA: Da, da, da, ascult dar am rămas un pic, câta blocat, că nu am înţeles... că am obţinut ce am vrut.

GHIORGHIONI IONESIE: Păi ce... s-a promis, nu?

LALA:  Ei, da, mi-o dat banii, într-adevăr, că pentru asta am trecut, mi-or dat.

GHIORGHIONI IONESIE: Cât ţi-au dat?

LALA:  În prima fază mi-a dat 6 miliarde două sute şi acum ei mi-au dat 5 miliarde 8 sute, ca să termin la şcoală.

GHIORGHIONI IONESIE: Îhm, îhm. Na, păi acuma, ai plătit pentru aia, turu unu.

LALA:  Turul unu…(râde-n.n.) Deci acu, tata-bunu, să nu le mai dau nici un vot. Hai la vot, la vot, la vot, să le-o dăm la bot, cam aşa ar veni.

GHIORGHIONI IONESIE: Este rugămintea nu numai a mea, înţelegi?

LALA:  Am înţeles, tata-bunu.

GHIORGHIONI IONESIE: Bine.

LALA: Oricum să ştii că nici în primu nu m-am implicat, nici în al doilea.

GHIORGHIONI IONESIE: Eh... Acuma... s-o cam văzut pe acolo. Da vezi ... mai vin doi ani, eu n-aş vrea... că tu eşti prietenul meu ancestral, dă-o dracu... Noi am reuşit....

LALA: Indiferent ce s-ar întâmpla, eu te recunosc de tata-bunu, indiferent.

GHIORGHIONI IONESIE: Da, dragule, numa vezi... vin două bugete, anu viitor, a lu ăla... Cum să zic lu LALA nu? Ei, aia nu pot niciodată.

LALA:  Indiferent...in...

GHIORGHIONI IONESIE: Deci ajută-mă un pic şi tu! Da. Bine? 

Fiind audiat în calitate de martor (f. 280-290, vol. 1), Lala Ion a declarat că Gheorghioni Ionesie „mi-a cerut să nu mă implic în influenţarea electoratului din comună să voteze cu Victor Ponta, cunoscut fiind faptul că eu eram membru PSD. Totodată, Ghiorghioni Ionesie mi-a spus că urmează să se aloce 2 bugetele pe anii 2015-2016 şi că “nu vrea să-mi umble la bugete’’, adică să-mi aloce bani mai puţini la primărie.”

Martorul a mai declarat că din discuţia purtată cu Ghiorghioni Ionesie a înţeles că mesajul vine şi din partea preşedintelui Frunzăverde Sorin.

---

În ziua de 13-11-2014, la ora 13:02:30, GHIORGHIONI IONESIE   ia legătura cu un interlocutor  pe nume: STOICU ADRIAN-SERGIU (primar la Primăria Bozovici) cu care discută următoarele:

(...)

GHIORGHIONI IONESIE: Îhm. Te-ai văzut cu LALA, erai cu el azi când am vorbit cu el sau?

Interlocutor: Eu am plecat, chiar când v-o sunat am plecat atunci.

GHIORGHIONI IONESIE: Îhm. Vezi că ţi-am lansat şi ţie un mesaj, poate vorbeşti cu el, îţi spune.

Interlocutor: Îhm.

GHIORGHIONI IONESIE: Vezi ce faceţi bă, nu discrepanţa aia aşa mare mă, ce dracu, că ziceam că sunteţi de-ai noştri, vin...bugetele de anu viitor...

Interlocutor: Păi da.

GHIORGHIONI IONESIE: V-am lăsat de anu ăsta bugetele, ce dracu, chiar aşa?

Interlocutor: Da, păi nu, eu am vorbit şi cu doamna IUSTINA, am zis că nu...

GHIORGHIONI IONESIE: Na... Bine, bine, bine, bine.

Interlocutor: Chiar... Sănătate, sănătate!

GHIORGHIONI IONESIE: Salut! 

Fiind audiat în calitate de martor (f. 291-296, vol. 1), Stoicu Adrian-Sergiu a declarat iniţial (în cuprinsul declaraţiei din data de 19.03.2015) că nu îşi aminteşte dacă între cele două tururi a fost contactat de cineva din partea Consiliului Judeţean în legătură cu alegerile.

Ulterior (în declaraţia din data de 08.04.2015) martorul a revenit, declarând că între cele două tururi a fost contactat de Ghiorghioni Ionesie care i-a transmis că „dacă nu mă implic în determinarea alegătorilor să voteze cu Iohannis vor fi repercusiuni la alocarea bugetelor pentru primărie, în sensul primirii unor fonduri diminuate pentru anii 2015-2016”.

---

În ziua de 13-11-2014, la ora 13:04:28, GHIORGHIONI IONESIE  ia legătura cu un interlocutor pe nume ORBULESCU ION, primar la Primăria Ciuchici),  prilej cu care poartă dialogul:

 (…)

GHIORGHIONI IONESIE: Mă dragă, tu prin analele mele figurezi băiat de-al nostru mă, măi vin doi ani de buget, anu viitor, anu... Vezi şi tu ce... ce faci. Eu ştiu că v-au strâns, promis...dar ei au cam terminat banii.

Interlocutor: Îhm.

GHIORGHIONI IONESIE: Deci am mesaju, ştii că nu vine doar de la mine, ştii şi de la cine vine.... Bine.

Interlocutor: Îhm.

GHIORGHIONI IONESIE: Da? Bine?

Interlocutor: Da, da. Da.

GHIORGHIONI IONESIE: Te rog mult...

Interlocutor: Da.

GHIORGHIONI IONESIE: Vezi ce faceţi pe acolo, să nu fie... nişte discrepanţe de parcă nu ne-am cunoaşte de când lumea, dracu ştie...

Interlocutor: Da.

GHIORGHIONI IONESIE: Bine?

Interlocutor:  Bun. Bun, bun şefu, bun, să trăiţi!

GHIORGHIONI IONESIE: Bine. Te rog! Servus.

Interlocutor: Cu respect! Să trăiţi!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22