Interceptari. Seful Cimitirelor, mina dreapta a doctorului in reteaua spagii

Andreea Pora | 08.09.2015

Din stenogramele anchetei procurorilor DNA reiese modul in care opera reteaua condusa de Sorin Oprescu. Cel care cerea și intermedia mita plătită de firmele ce doreau contracte pe bani publici cu PMB era Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, arată procurorii anticorupție.

Pe aceeași temă

Modul în care rețeaua din care făcea parte Sorin Oprescu încasau mita este dezvăluit în referatul DNA cu propunere de arestare a celorlalte persoane din dosar, scrie România liberă, care publică și mai multe stenograme existente în acest referat.

 

”În esență, pe parcursul întâlnirii avute la data de 23.04.2015 (.....) , denunţătorul a adus în discuție şi POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut mita încasată pentru primul acord cadru încheiat cu C.C.P.B.P.B. („aleile”), prin S.C. (.....)S.R.L. (1.380.932,94 lei), S.C. Pagina 16 din 45 (.....) S.R.L. (399.346,71 lei) și S.C. (.....)S.R.L. (510.724,72 lei), în total 2.291.004,38 lei”, se arată în rechizitoriul DNA.

 

Un dialog îi prezintă pe denunțător și directorul Administrației Cimitirelor discutând despre mita primită pentru încheierea unor acorduri.

 

INTERCEPTĂRI din referat, prezentate de România liberă:

 

Denunțător:  „Că sunt alea pe care... ştii, cu (.....)-ul şi (.....), din 2013!”,

 

POPA BOGDAN CORNEL:  („Da, mă, da! ...[neinteligibil]...”).  „Îmi spui ce şi te duci cu ROMICĂ la (.....) şi îi spui ce și cum.”.

 

Pe parcursul discuției POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut că S.C. (.....) S.R.L. și S.C. (.....)S.R.L. erau două societăți tip fantomă, conduse de niște persoane care, după săvârșire, au plecat din țară

 

POPA BOGDAN CORNEL: „Ba da, sunt plecați. A venit... Au și ei reprezentanți acolo...”, „Se bagă prin interpuși, prin…Cică: “Mă, a fost OK!” Ăia oricum nu sunt plecați. Da?”.

 

Deși inițial a încercat să evite subiectul mitei primite de la denunțători („Știi că au fost ăia din 2013 - 2,2”), propunându-i lui (.....)să închidă societatea denunțătoare, ulterior POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut că a primit, toată mita plătită de denunțători către mai multe societăți comerciale.

 

Denunțător:  „Dar el a fost mai fair-play ... Ă, (.....)’ decât BEN, parcă îți aducea mai repede ce încasa.”,

 

POPA BOGDAN CORNEL: „A, bineînțeles!”

 

Denunțător:  „Ți-a adus… şi de pe (…..)?”,

 

POPA BOGDAN CORNEL: „Bineînțeles.” „Nu mă, …[neinteligibil]… Nu, mă! Nu! Și el... Și el mi-a zis. El a avut mișto că el, el își închidea firma repede...”, „Da, da, da. El mi-a zis: “Bă, maxim 60 de miliarde!””. „Nu, dar el scotea și repede. Ți-aducea repede...” prin „Tot! Da!” și detaliind „Și din bancă. Nu după carduri.”, „Da, din bancă. Din bancă.”.:

 

În privința rapidității cu care POPA BOGDAN CORNEL intra în posesia banilor: „Deci tot ce intra îți aducea imediat, ă, repede.”, învederând că „Și la 60 de miliarde...” (.....) avea totuși o rapiditate mare, remițându-i mita „Și în aceeași zi!”, „În aceeași zi. Da?”

 

 POPA BOGDAN CORNEL: „Avea combinația și la bancă.” prin „Avea la Banca (…..) .”, mai exact „Da. Pe director.”

 

Un alt dialog îi prezintă pe denunțător și omul de afaceri Claudiu Bengalici

 

Referitor la sumele de bani primite ca mită prin intermediul unei societăți comerciale,  la întâlnirea avută la data de 24.04.2015 de denunţători cu BENGALICI CLAUDIU, zis „Ben”, (…..), acesta din urmă a recunoscut că, în realitate, aceasta a fost condusă întotdeauna lui POPA BOGDAN CORNEL, precizează DNA.

 

Denunțători:  „Dă-i-o lu'... [râde]... Dă-i-o lu' BOGDAN înapoi! ...[râde]...”, respectiv „Da, dă-i-o înapoi lu' BOGDAN!”,

 

BENGALICI CLAUDIU:  „Da!”, „Da!”

 

În privinţa părţii din activitatea infracţională desfăşurate împreună cu POPA BOGDAN CORNEL, la întâlnirea avută cu denunțătorii la data de 12.06.2015, (….), (.....) zis „(.....)l’” a confirmat, dintre numele de societăți date de denunțători, că el s-a ocupat de „(…..) ...” prin „Da.”, dar și de „(…..) ”

 

BENGALICI CLAUDIU: „Tot ăștia sunt, dar ăștia plecați de mult, nu mai merge.”„Da' mă lași câteva zile.”.

 

Referitor la activitatea de complicitate la spălarea banilor efectuată în interesul lui POPA BOGDAN CORNEL prin acele societăți,

 

BENGALICI CLAUDIU: „Deci, eu nu mă ocup cu așa ceva deci, eu... și eu scoteam tot prin ei, ca să înțelegi.”, mai exact „Eu făceam ce făceați voi. Și eu am făcut asta.”, „Și eu... așa... și eu făceam asta pentru BOGDAN. Eu nu am nicio chestie din asta.”, deoarece „Mă ruga BOGDAN: ”Frățioare ajută-mă! ””.

 

BENGALICI CLAUDIU (.....) a mai arătat că activitatea de spălare a banilor pentru POPA BOGDAN CORNEL era desfășurată contra cost. Astfel, atunci când denunțătorii l-au întrebat „Păi, nu mai era. Înainte lui BOGDAN, cât îi... îi opreau ăia. Cât?”, (.....) a mimat din buze „opt jumătate”, aspect vizibil pe înregistrare, având în vedere că a și repetat mimarea.

 

BENGALICI CLAUDIU: „Ăla de la (…..) e fugit, nu e în țară.” și „Ăștia doi frați ...[neinteligibil]... Mi se pare că și ăștia sunt fugiți.”

 

”Faptul că (.....) știa exact natura activității infracționale desfășurate între POPA BOGDAN CORNEL și denunțători rezultă și din modul în care a pus problema, pe parcursul discuției, atunci când denunțătorii i-au adus la cunoștință o altă procedură de achiziție publică pe care o aveau în derulare cu o altă autoritate contractantă”, mai notează DNA.

 

BENGALICI CLAUDIU le-ar fi spus denunțătorilor: „Tu știi că orice ban care pleacă, nu pleacă fără dedicație și nu-i nimic întâmplător. Ce, vă învăț eu chestiile astea?”, demonstrându-și încă o dată atât capacitatea de înțelegere a mecanismului prin care în România sunt obținute multe contracte de achiziție publică. (….)

 

Anchetatorii arată că, văzând caracterul profitabil, pentru sine, al colaborării cu denunţătorii, POPA BOGDAN CORNEL le-a avansat acestora la finalul anului 2013 propunerea ca denunțătorii să execute și lucrările de reabilitare a zidului de împrejmuire de la Palatul Mogoșoaia (monument istoric).

 

Anterior încheierii acordului cadru, POPA BOGDAN CORNEL a pretins de la (.....)suma de 400.000 euro cu scopul de a o da Primarului pentru ca acesta să fie de acord cu prinderea în bugetul C.C.P.B.P.B. aferent anului 2014 a sumei necesare pentru execuţia lucrărilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22