Interceptările SRI în cazul Mazăre, anulate. Din complet: soția avocatului lui Cătălin Voicu

Redactia | 19.01.2019

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din magistrații Simona Neniță, Daniel Grădinaru și Anca Alexandrescu – a anulat 5 interceptări din dosarul fostului primar.

Pe aceeași temă

Interceptările au fost obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN), se arată în motivarea deciziei de achitare din iunie anul trecut și dată publicității acum.

În vara anului trecut, judecătorii i-au achitat în primă instanță pe Radu Mazăre și pe fratele acestuia, Alexandru, în procesul în care sunt acuzați că ar fi primit o șpagă de 175.000 de euro de la omul de afaceri israeliean Avraham Morgenstern, constructorul cartierului social Henri Coandă din Constanța.

După deschiderea acestei anchete, Mazăre a fugit în Madagascar, iar Morgenstern, în Argentina.

Judecătorii nu și-au întemeiat decizia de a elimina interceptările obținute de SRI pe MSN pe decizia de joi, 17 ianuarie 2019, a CCR, care anulează probele obținute de procurori cu SRI pe mandate de supraveghere tehnică obișnuite, așa numitele MST.

Magistrații au invocat, în schimb, o decizie CCR din 28 februarie 2018, care a constatat neconstituționalitatea unei sintagme din articolul 3 alineatul f al legii 51/1991 privind securitatea naţională.

E vorba de sintagma ”aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români”.

Curtea a statuat atunci, cu majoritate de voturi, că infracțiunile de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională.

Din acest motiv, interceptările nu vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei.

Cele 5 interceptări ale convorbirilor telefonice realizate de SRI pe baza unor mandate de siguranţă naţională care privesc infracţiuni care nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale – nu dovedesc ceea ce susţine parchetul, existenţa unei înţelegeri între Mazăre Radu Ștefan şi Morgenstern Avraham referitoare la faptul că societatea Saphir Structures SRL urma să câştige licitaţia, arată magistrații în motivare.

Decizia creează un precedent, care ar putea fi folosit în dosarele Tel Drum

Decizia, fără precedent, ar putea avea consecințe și în dosarele Tel Drum, în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, citate de G4Media, dosarele Tel Drum conţin şi interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională, pe securitate economică. De pildă, această interceptare făcută de SRI pe MSN la data de 15 martie 2017, aflată în primul dosar Tel Drum, trimis deja la instanţă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22