Interviu Sorin Ovidiu VÎNTU: Voi continua cu ILEGALITATILE. Nu imi e FRICA de DNA. Treaba mea e să fac BANI, treaba lor e să mă PRINDA

P.c. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

In a doua parte a interviului dat ziarului Adevarul, Sorin Ovidiu Vîntu, care s-a numarat printre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din România,  a descris lupta anticoruptie din Romania ca fiind o incercare a SUA de a elimina centrii de putere locali, explicandu-si alegerile politice din trecut ca pe o incercare de a scapa Romania de raul adus de Traian Basescu. Vantu s-a declarat dispus sa-si continue afacerile ilegale, fara sa-i fie frica de DNA. In prima parte a acestui interviu, pe care o puteti citi aici, Vîntu a descris atmosfera anilor ’90 si modul in care a ajuns sa se imbogateasca. Sorin Ovidiu Vîntu a ieşit din închisoare în urmă cu două săptămâni.

 

Lupta anticoruptie, incercarea SUA de a elimina centrele de putere economica din Romania

 

Vantu considera ca, prin lupta anticoruptie care are loc in Romania, SUA incearca sa elimine centrele de putere economica, deoarece acestea coaguleaza putere politica:  Vin şi spun următorul lucru: capitalul autohton într-o colonie nu este acceptabil. Dacă mata stai şi te uiţi, nu oamenii influenţi, ci tot ceea ce a însemnat om de afaceri în România a fost eliminat. Tot ce a fost centru de putere economică, financiară a fost eliminat. Evident că asta este în baza unei strategii. Pe un teren gol îţi construieşti mai uşor o casă. E mai scump să-ţi iei un teren cu o casă pe el, să dărâmi casa şi să faci alta. E mai ieftin să o faci de la zero.

 

De aceea, tot ce a fost om de afaceri român care a încercat să acumuleze capital, să se transforme dintr-un combinator în om de afaceri, a fost anihilat. Nimănui nu i-a convenit ca în România un număr de oameni să se ridice şi să acumuleze mai mult decât alţii. Şi să devină centre de putere, putere economică. Puterea economică atrage după sine şi putere politică, indiscutabil. N-a convenit acest lucru şi atunci, rând pe rând, am fost eliminaţi. Unii vor rămâne eliminaţi, eu vă garantez că n-o să fiu eliminat. Nutrim o antipatie reciprocă, eu şi anumiţi băieţi din America, antipatie care se va manifesta şi peste 20 de ani, sperând că voi supravieţui.
 

CITITI SI: Tribunalului Ilfov : Sorin Ovidiu VINTU, ELIBERAT CONDITIONAT din inchisoare. Decizia este DEFINITIVA

 

Vantu a declarat ca in Romania nimeni nu si-a facut averea cinstit si ca politicienii ar trebui sa schimbe conditiile din inchisoare pentru ca multi dintre ei vor ajunge acolo: Nimeni nu şi-a făcut averea cinstit. E o realitate, din nefericire pentru România. Păi, dumneata crezi că e posibil să-ţi faci o avere de 100 de milioane de euro în câţiva ani, pornind de la nimic? Dacă te cheamă Bill Gates sau descoperi serul cancerului - da, dar altfel nu faci.

 

Puşcăria este un loc înfiorător. Prin câteva elemente: pe timpul ăsta e un frig… Dacă stai afară la minus zece grade, eşti OK. La aceeaşi temperatură, dacă ai intrat într-o celulă d-aia, eşti mort. Este un tip de frig sideral, abisal. Nu mai spun de mâncare, după foie gras şi după lobster parcă nu prea merge fasolea cu cârnaţi, aia făcută la ghium. Nu mai spun de apă, dai drumul la chiuvetă şi îţi curge apă cu mormoloci. Jumătate din puşcăriaşi sunt bolnavi de stomac din cauza apei. Şi aşa mai departe. Sfatul meu a fost „bă dobitocilor care conduceţi ţara, mai băgaţi nişte bani ca să fie căldură şi apă rece, că o s-ajungeţi şi voi aici.“

 

Despre afaceri ilegale, DNA si iubirea de tara: O sa continui cu ilegalitatile
 

Vantu nu crede ca vremea capitalismului de cumetrie a apus si se declara hotarat sa-si continue atat afacerile cat si ilegalitatile, fara sa ii fie frica de DNA: În orice domeniu în care eu am intrat am ajuns numărul unu într-o perioadă de timp relativ scurtă. Voi ajunge numărul unu iarăşi! Nu ştiu în ce domeniu, că încă nu m-am decis. E o chestiune de orgoliu, nimic altceva. Adică nu concep ca o gaşcă de neica nimeni să fie deasupra mea. Asta-i tot. Când între inteligenţa mea şi inteligenţa lor este o prăpastie, cum să-i las pe ei să stea pe pisc, se poate? (n.r. - izbucneşte în râs). E un mod de viaţă, lăsând gluma la o parte. E un mod de viaţă. Atâta ştiu să fac. Ştiu să fac bani şi să-i împart, altceva nu ştiu să fac.

 

CITITI SI: Interviu Sorin Ovidiu VÎNTU: Munca noastră este să FURAM STATUL. Noi, OAMENII DE AFACERI, asta facem. Dacă statul m-ar fi prins cu tot ce am făcut, făceam PUSCARIE PE VIATA

 

Am început cu piaţa de capital, am ajuns în foarte scurt timp numărul unu din Europa de Est, cu primul mall financiar autentic din Europa de Est. Am intrat în media, v-am învăţat să faceţi presă, am ajuns numărul unu într-un an de zile. Fac tot timpul altceva.

 

Evident ca o sa continui cu ilegalitatile. Cum să nu? Capacitatea mea creatoare este infinită. Nu imi e frică de DNA. Treaba mea este să-mi fac banii şi treaba lor este să mă prindă, fiecare cu problema lui. Dragul meu prieten, îmi pare rău pentru voi, sunt un caz pierdut pentru societate.“

 

Vantu afirma ca nu a furat niciodata statul roman, ca iubeste Romania si ca a fost inchis pentru niste lucruri nesemnificative: Eu n-am furat statul niciodată. N-am luat cinci bani de la statul român. Eu am fost condamnat pentru că s-a presupus că l-am şantajat pe unul ca Ghiţă, o canalie, pentru 150.000 de euro. Până la urmă s-a dovedit că nu e vorba de niciun şantaj, ci de ameninţări. Şi am mai fost condamnat pentru că s-a dovedit că am sprijinit un prieten (n.r. – Popa Nicolae). L-am sprijinit, dar nu în afara legilor. Asta nu înseamnă furt de la stat. M-am plictisit de indivizi care mă înjură fără să aibă habar cine sunt şi de ce mă înjură. Mă înjuraţi că aşa vreţi voi, să fiţi sănătoşi. Vă înjur şi eu la rândul meu, am capacitatea să o fac şi mult mai colorat, şi mai aplicat decât voi.

 

Eu imi iubesc tara. Sunt crescut în comunism, nene! Toţi cei care am crescut pe vremea aceea suntem patrioţi. Ni s-a băgat cu pipeta, pe venă, pe molecule. Noi chiar ne iubim ţara. De-aia eu nu am plecat. De-aia în loc să-mi iau o insulă în Bahamas am acceptat să suport autoritatea nedreaptă, în opinia mea, a statului român.

 

Dacă intră ungurul sau rusul peste mine în ţară, deschid chepengul de la maşină... cum se cheamă aia? Trapa, deschid trapa de la maşină şi pun o mitralieră acolo. Şi ies şi eu pe stradă. Aşa se manifestă pentru mine dragostea de ţară. Că nu mă pot duce cu căruciorul, mă duc cu maşina. Asta înseamnă că îmi iubesc ţara. Adică, accept să fiu condus de unul ca Băsescu. Îl înjur, mă bagă pe la puşcării, să fie sănătos! Dar nu accept să fiu condus de Ivan. Dacă vine Ivan să mă conducă, îmi pun pe trapă o mitralieră şi trag. Asta înseamnă să-mi iubesc ţara.

 

Politicienii nu ştiu nimic, habar nu au de nimic. Băsescu m-a învins

 

Vantu s-a declarat surprins de rezultatele alegerilor prezidentiale la care mizase pe Victor Ponta si considera ca sistemul politic romanesc trebuie schimbat : M-a şocat ce s-a întâmplat. Nu mă aşteptam ca un număr atât de mare de români să-mi împărtăşească gândurile. Detest clasa politică în totalitatea ei, la asta mă refer. Am spus că votez cu Ponta în ciuda tuturor tarelor pe care le are, în ideea că ar putea sprijini refacerea PNL-ului prin Tăriceanu. Pentru că rahatul ăsta – noul PNL – e o glumă. Sistemul politic românesc trebuie schimbat. Aproape toată naţia română gândeşte la fel, asta m-a încântat. M-a şocat, nu mă aşteptam.
 

Preşedintele ales al României, vizavi de care am o rezervă majoră, dar aştept câteva luni să-l văd ce gândeşte şi ce face, trebuie să vadă care sunt trendurile acestei societăţi, ce vor românii, încotro se îndreaptă. E nevoie de nişte cercetări serioase ca să vedem cărei tip de naţie se adresează politicianul. S-a văzut că politicienii nu ştiu nimic, habar nu au de nimic. S-a văzut că oamenii care cred că au ceva în cap, printre care mă număr şi eu cu modestie, s-au înşelat major.
 

Vantu a vrut o rasturnare a lui Basescu cand l-a sustinut pe Geoana dar considera ca ultimul a pierdut alegerile nu din cauza vizitei pe care i-a facut-o ci pentru ca a mers in Rusia: “În primul caz am vrut să-l răstorn pe Băsescu, considerând că e un rău uriaş pentru ţară, lucru care s-a dovedit a fi corect. Recunosc cu sinceritate şi meritele pe care le are acest om. Are şi nişte merite şi s-a dovedit a fi bărbat de stat, chiar dacă a apreciat greşit poziţia statului în raport cu cetăţeanul. Totuşi, omul acesta s-a comportat ca un bărbat de stat şi sunt convins că va fi liderul Opoziţiei.
 

Ceea ce s-a întâmplat între mine şi Geoană, asta este între mine şi Geoană. Nu este pentru public. Ce vă pot spune e că, în ciuda valului care s-a creat, Geoană nu a pierdut alegerile din pricina acelei vizite. Nici măcar din pricina reacţiei cretine pe care a avut-o când l-a agresat Băsescu cu povestea asta. A pierdut alegerile pentru că în luna mai s-a dus la ruşi fără să spună nimănui nimic. De aceea a pierdut alegerile. Nu ar fi avut loc acea dezbatere şi acea acuză dacă domnul Geoană nu s-ar fi dus ca prostul la ruşi fără să spună nimănui. Cât despre Băsescu, am considerat că pentru mine, ca cetăţean, domnul Băsescu îmi face rău. De aceea, cu tot ce am avut, am intrat într-o bătălie împotriva lui Băsescu. M-a învins. Punct. A fost ceea ce am crezut eu că pot da înapoi naţiei române. Am conştientizat că este rău şi am încercat să schimb.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22