Interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Cine scapă cu leafa intactă

Redactia | 15.03.2021

Guvernul a stabilit cine va mai putea să cumuleze pensia cu salariul de la stat, fiind lăsaţi fără această posibilitate demnitari şi funcţionari de top care câştigau zeci de mii de lei lunar.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, anumite categorii vor putea în continuare să ia şi pensie, dar să fie plătite şi de la bugetul de stat.

Persoanele ajunse la vârsta legală pentru pensionare, fie că sunt din privat sau sectorul public, vor putea să lucreze până la 70 de ani, însă va fi interzis cumulul veniturilor dacă acestea sunt amândouă de la stat.

„Raţiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit proiectului, aflat în dezbatere publică până pe 20 martie, după intrarea sa în vigoare persoanele care deţin funcţii în aparatul de stat, cum ar fi secretarii de stat, şefii de agenţii sau autorităţi, precum şi alţi funcţionari pensionaţi timpuriu, au la dispoziţie 30 de zile să aleagă între suspendarea plăţii pensiei şi continuarea activităţii în sectorul public sau eliberarea lor din funcţie.

Aşadar, nu ar mai trebui să fie cazuri de demnitari sau funcţionari care au ieşit la pensie la 42 de ani.

Cu toate acestea, procedura privind adoptarea legii va dura, dat fiind că trebuie adoptat proiectul mai întâi de Guvern, apoi trimis Legislativului pentru a urma procedura parlamentară.

Printre cei care sunt exceptaţi de la aplicarea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat sunt:

personalul didactic plătit cu ora,

membrii Academiei Române,

persoanele alese în funcţii publice sau cele al căror mandat este prevăzut în Constituţie,

parlamentari,

primari,

preşedinţi de Consiliu Judeţean,

preşedintele României,

judecătorii CCR.

Mandatul magistraţilor CCR e prevăzut în Constituţie, acesta fiind de nouă ani.

Exact în cazul acestor judecători observăm indemnizaţii de top, la care se adaugă pensii şi mai mari. Iar în actuala structură a CCR, şase dintre cei nouă judecători primesc şi pensie pe lângă indemnizaţie.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a încasat în 2019 o pensie de fost magistrat de 454.000 de lei, adică lunar 37.800 de lei, în timp ce salariul lunar s-a ridicat la 24.500 de lei.

Dorneanu va putea să-şi păstreze ambele venituri, care ajung la aproximativ 62.000 de lei pe lună.

Judecătorul Marian Enache are un caz similar. Din ultima declaraţie de avere aflăm că a încasat în 2019 o pensie de circa 40.000 de lei pe lună (aceasta a inclus şi unele restanţe primite de Enache), în timp ce indemnizaţia de judecător a fost de 24.800 de lei, scrie Adevărul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22