Interzicerea filmării votului secret, amânată: “Să nu se uite nimeni unde bag eu bila”

Tudor Despina | 04.04.2016

Camera Deputaților a amânat discutarea posibilei interziceri a filmării votului secret cu bile.

Pe aceeași temă

 

La finalul săptămânii trecute apărea informația potrivit căreia deputații vor să interzică presei să mai filmeze votul secret. Potrivit stenogramei discuțiilor purtate în Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaților, miercurea trecută, după ce deputații au respins cererile DNA privind reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță, șeful Camerei Valeriu Zgonea le-a propus membrilor Biroului și liderilor grupurilor parlamentare să solicite schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât să interzică prezența presei la voturile secrete cu bile.

 

“Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea”, a declarat Zgonea. Acum, deputații au decis să amâne discutarea controversatei inițiative. Potrivit Hot News, secretarul Camerei a anunțat că acest lucru urmează totuși să se întâmple într-una din ședințele viitoare.

 

"Legat de secretul votului nu s-a abordat acest subiect, urmează să se discute, întrucât nu există pe ordinea de zi. (...) Cert este un singur lucru, nu există niciun fel de interes în ceea ce priveşte limitarea informării, dar în acelaşi timp există obligativitatea pe care o are fiecare cetăţean de a respecta legea, respectiv obligativitatea BP de a lua măsuri ca acolo unde este prevăzut votul secret să asigure votul secret", a precizat Niculae Mircovici.

 

"Măsura cea mai simplă de a se asigura secretul votului este (...) să nu stea nimeni să se uite unde bag eu bila şi ce am în mână în momentul în care dau drumul bilei în urnă", a adăugat secretarul Camerei Deputaților.

 

Pe de altă parte, susține deputatul liberal Ludovic Orban, orice parlamentar care vrea să voteze poate face acest lucru fără să se simtă împiedicat de prezența camerelor de filmat în balcoanele sălii de plen sau să interzică acest fapt.

 

''Domnii deputaţi au fost supăraţi că au fost prinşi cu mâţa-n sac la anumite voturi în care nu şi-au pitit destul de bine bilele între mâini. Fiind deranjaţi de acest lucru au spus: «hai să mai punem o oprelişte în calea mass-mediei»'', a spus Ludovic Orban.Cei care au inițiat modificarea regulamentului pentru interzicerea filmării votului secret cu bile, a mai spus liberalul, sunt deranjați pentru că vor să ascundă modul în care votează, în special în ce privește solicitările DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22