Întrevedere Pompeo-Aurescu, la Bruxelles. Discuții despre ridicarea vizelor

Dora Vulcan | 20.11.2019

Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au avut miercuri o întâlnire la care au discutat despre parteneriatul strategic și coperarea în NATO și programul Visa Waiver.

Pe aceeași temă

Întâlnirea ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat american, Michael R. Pompeo, a avut loc în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles, aceasta fiind prima întrevedere între cei doi șefi ai diplomațiilor română și americană, de la preluarea mandatului noului Guvern al României.

”Cu această ocazie, șeful diplomației române a reiterat determinarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Premierului Ludovic Orban și a Guvernului României, precum și a sa personală de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și de a imprima un plus de eficiență cooperării sectoriale cu SUA.

Cei doi înalți demnitari au evocat, în acest context, Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, fiind reiterat interesul ambelor părți pentru înregistrarea de progrese concrete în toate domeniile Parteneriatului Strategic, inclusiv în materie de apărare, securitate energetică și cibernetică, cooperare economică și investiții.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat mulţumiri omologului american pentru sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creșterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre.

Totodată, a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la București pentru partajarea echitabilă a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare și participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat in mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo”, se spune într-un comunicat MAE remis presei miercuri.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul guvern operaționalizării celor două memorandumuri de înțelegere semnate recent de România și SUA, în materie de cooperare în domeniul nuclear civil și infrastructură 5G.

”Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO și au evidențiat importanța avansării procesului de adaptare a Alianței, în pas cu evoluțiile din contextul de securitate din spațiul euro-atlantic. În acest context, ministrul român a subliniat importanța implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniștrii de externe aliați în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menționat importanța creșterii participării aliate la Brigada Multinaționala din România, precum și sporirea prezentei navale aliate in Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene.

Ministrul român de externe a făcut de asemenea o prezentare sintetică a situației politice din Republica Moldova și a subliniat importanța dosarului transnistrean pentru securitatea României și a NATO.

Nu in ultimul rând, Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României, partener strategic și aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”, se mai spune în comunicat.

Ministrul Aurescu i-a adresat omologului american invitația de a efectua o vizită în România, invitație primită ”cu deschidere” de acesta, mai spune MAE.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22