Învățăturile lui Toader către Dragnea: Când ordonanța de guvern este urgentă și când nu

Laurentiu Gheorghe | 07.04.2019

Tudorel Toader, i-a răspuns pe Facebook lui Dragnea, care l-a atacat dur pentru că a promis inițial OUG pentru codurile penale și completurile de 5 de la ÎCCJ, dar de care s-a dezis într-un final.

Pe aceeași temă

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut sâmbătă câteva postări pe Facebook (pe care le-a șters după o oră, așa cum a mai procedat și altădată) cu mesaje contradictorii. Într-una dintre ele menționa sibilinic că o ordonanță de urgență nu poate fi adoptată în absența urgenței, cu trimitere la reproșul liderului PSD care i-a reproșat de la Călărași că nu a inițiat ordonanțele pentru modificarea codurilor penale și extinderea termenului de contestație pentru hotărârile definitive date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, declarate nelegale de CCR.

„O simplă precizare! În lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență !", a scris, pe Facebook, Tudorel Toader, precizând, ca post-scriptum, că va șterge postarea într-o oră.

După aceasta, ministrul Justiției revine cu o postare, în care scrie că se referea, în general, la ordonanțele pe care dă guvernul, dar că ceea ce declarat pe 2 aprilie, că modificarea codurilor penale reprezintă o urgență pentru a le pune în acord cu deciziile CCR și directivele europene, rămâne valabil.

Ulterior, ministrul a revenit cu o nouă postare în care spune că se referă, în general, la ordonanțe de urgență și că rămâne valabil ce a spus în urmă cu câteva zile referitor la OUG privind legile penale.

”Afirmația din ultima postare este valabilă, după cum, valabilă a fost și afirmația din 2 aprilie. Deosebirea: Astăzi mă refeream la cerința generală pentru adoptarea unei OUG. Pe data de 2 aprilie mă refeream la urgența modificării Cp și a Cpp, în acord cu numeroasele decizii de neconstituționalitate a unora dintre prevederile în vigoare, precum și pentru transpunerea Directivelor privind confiscarea extinsă, respectiv, consolidarea prezumției de nevinovăției! PS: acest mesaj va fi șters peste 30 de minute!”, a scris din nou Toader, pe Facebook.

Liviu Dragnea l-a avertizat vineri pe Tudorel Toader că nu mai poate continua așa, anunțând de luni bune ordonanțe, dar fără să facă nimic. "Pentru ce era acest teatru? Domnul Toader să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Să înceteze cu atitudinea. Intenția era să intre în dezbatere din ianuarie și să discutăm 3 luni și a tot anunțat că va da ordonanțe. Și nu le-a dat și cred că nu are intenția să le dea. Să termine cu asta. Parlamentul începuse finalizarea după decizia CCR, a fost greșeala PSD că a crezut că vor da unii aceste coduri prin ordonanțe", a declarat Liviu Dragnea, la Călărași, citat de Mediafax.

Liderul PSD a mai spus că decizia este la premier. "Să meargă la Bruxelles cu 7-8 articole, într-o mare umilință. În ceea ce privește codurile, Parlamentul să își urmeze cursul. Aceste legi trebuie să fie finalizate. Guvernul trebuie să se ocupe de programul de guvernare. Nu putem să lăsăm să se discute despre teme parazit luni de zile". Întrebat dacă vrea ca Toader să plece, Dragnea a răspuns: "Nu mă interesează (...) Nimeni nu poate să stea prizonierul acestor teme parazite (...) . Aici doamna premier trebuie să ia o decizie. Vrea să îl mențină, vrea să nu îl mențină, e apanajul ei".

Liderul PSD a mai spus că sunt și miniștri supărați că pentru că zeci de acte normative întârziate de ministrul Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22