Investitorii avertizează: din cauza salariului minim unele companii își reduc activitatea sau pleacă

Redactia | 06.11.2018

Camera de Comerț Româno-Germană anunță că majorarea salariului minim, pe care guvernul o are în intenție, aleatoriu și fără studiu de impact va duce la regândirea modelului de business aplicat în România.

Pe aceeași temă

Duminica, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmand sa fie diferentiat in functie de studii.

"In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura", se arata in comunicatul publicat luni de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania)

AHK Romania a mai subliniat ca este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic.

"Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice stimulate de consum sunt in pericol a se evapora. Ramane un nivel crescut al preturilor si al salariilor, dar in detrimentul atractivitatii amplasamentului investitional. De aceea pledam pentru o corelare stransa intre cresterile salariale si cresterea productivitatii muncii", se arata in comunicat.

AHK a atras atentia ca legarea salariului minim de o diploma nu isi are sensul pentru ca nu este vorba in primul rand de ceea ce a invatat sau studiat o persoana, ci de ceea ce realizeaza efectiv.

"La fel de inoportuna este legarea salariului minim de vechimea in munca - aceasta masura ar putea sa fie chiar contraproductiva, pentru ca respectiva categorie profesionala va fi privita de angajatori ca fiind si mai putin atractiva", se arata in comunicat.

Totodata, legat de competitivitatea branselor si regiunilor, Camera de Comert considera ca acestea sa fie privite diferentiat. Astfel, o crestere a nivelului salariului minim unitara la nivel national va duce la pierderea atractivitatii in ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru ca acestia vor lua decizia de a investi in favoarea regiunilor mai bine dezvoltate, considera AHK.

"O prioritate ar trebui sa o constituie predictibilitatea. O masura de asemenea importanta nu poate intra in vigoare intr-un timp atat de scurt. Ne-am dori, si am subliniat acest lucru in nenumarate randuri, ca factorii de decizie sa se aseze la aceeasi masa cu reprezentantii mediului de afaceri si sa decida impreuna modul de realizare si implementare, inainte de a lua astfel de masuri", se arata in comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22