Iohannis a decis referendum pentru Justiție pe 26 mai. Întrebarea plutește încă în ceață

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Reprezentanții societății civile au anunțat marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis le-a confirmat că va convoca referendumul pentru Justiție odată cu alegerile din 26 mai.

Pe aceeași temă

În cursul întâlnirii de marți de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că pe 26 mai, odată cu europarlamentarele va fi organizat și referendumul pentru justiție, au anunțat repezentanții societății civile. Până în data de 4 aprilie, președintele va lua o decizie și în ce priveste întrebarea, după care va da decretul.

„Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (...) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezenta „Inițiativa România”, citată de Mediafax.

Reprezentanții celor 22 de ONG-uri și inițiative civice au mai spus că la întâlnirea cu președintele nu s-a discutat despre întrebarea care va fi trecută pe buletinul de vot. Nu toti participantii au fost de acord cu ideea convocarii odata cu alegerile europarlamentare.

"80% dintre cei prezenti au fost pro-referendum, considerand ca e un ultim mijloc de a opri un atac la justitie. Au fost si organizatii care au spus ca nu e oprotun acest referendum, au spus ca sunt riscuri vizavi de cvorum", a spus si Catalin Tenita, de la Geeks for Democracy.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie s-au încheiat, marţi, la Palatul Cotroceni, după aproximativ o oră şi jumătate de discuţii.

Potrivit Agerpres, la întâlnire au participat reprezentanţi de la: Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

Preşedintele declara marţea trecută că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22