Iohannis a promulgat «superimunitatea» avocatilor, o lege care a starnit controverse

E.b. | 24.03.2017

Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost promulgata vineri de presedintele Klaus Iohannis, anunta Administratia Prezidentiala. Legea a starnit controverse din cauza faptului ca introduce o "superimunitate" a avocatilor.

Pe aceeași temă

 

 

In luna ianuarie, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata o obiectie de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind modificarea si completarea Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Legea fusese contestata la Curtea Constitutionala, in noiembrie anul trecut, de Guvernul Ciolos, vonform HotNews.

 

Legea care reglementeaza meseria de avocat a fost adoptata toamna trecuta de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Printre cele mai importante modificari se numara acordarea unei "superimunitati" a avocatilor - s-a eliminat conditia informarii "de indata" asupra interceptarii realizate, iar decanul baroului sau un reprezentant al acestuia nu mai trebuie sa fie prezent la efectuarea perchezitiilor in biroul avocatului.

 

Potrivit proiectului de lege, "raportul" dintre avocat si client nu poate face obiectul unei interceptari si nu pot fi ridicate inscrisurile care contin comunicari intre client si avocatul sau si inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea clientului.

 

Comisia juridica introdusese o exceptie pentru situatia in care "din probe rezulta suspicunea rezonabila ca avocatul a comis infractiuni in exercitarea activitatilor specifice profesiei", insa aceasta nu a trecut de plen, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras. 

 

Modificarile aduse legii de comisia de specialitate din Parlament, prin care practic s-ar fi eliminat acea superimunitate, adica prevederea ca inscrisurile sa poata fi ridicate atunci cand "din probe rezulta suspicunea rezonabila ca avocatul a comis infractiuni in exercitarea activitatilor specifice profesiei", au fost respinse in plenul Camerei Deputatilor. Acest lucru s-a intamplat dupa ce deputatul UDMR Mate Andras, de profesie avocat si unul dintre initiatori, a criticat modificarile, despre care a spus ca reprezinta "un atentat asupra dreptului la aparare".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22