Iohannis a retras ambsadorul din Grecia. În locul său va fi propus Gheorghe Ciamba - SURSE

Laurentiu Gheorghe | 12.07.2019

Doi români au murit și unul a fost rănit în timpul furtunii din Halkidiki, iar din partea Consulatului Român în Grecia a fost o tăcere deplină timp de câteva ore.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a decis rechemarea ambasadorului României în republica Elenă, iar după această decizie, Consulatul a dat un comunicat de presă prin care arată că lucrează și chiar au mers în vizită la românul care se află în rănit în spital.

În locul ambasadorului retras de la Atena, va fi propus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. De altfel, Ciamba a mai fost ambasador în Grecia timp de 7 ani.

Propunerea va fi înaintată președintelui Iohannis.

Nu este o practică uzuală la nivelul Ministerului de Externe ca un diplomat să fie propus pentru mai multe mandate pe același post.

Ciamba a preluat postul de ministru delegat pentru afaceri europene în noiembrie 2018, după demisia lui Victor Negrescu.

George Ciamba lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE.

Din noiembrie 2012, el a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene. El a mai fost ambasador în Grecia din 2005 până în 2012.În perioada iulie 2003 - septembrie 2005, a fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și, ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003. Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996 – 1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997 – 1999). Între 1991 și 1995, a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE.

****

Comunicatul Consulatului din Grecia referitor la cele trei victime:

”În continuarea informațiilor referitoare la incidentul produs la data de 11 iulie, în Halkidiki, Republica Elenă, în urma căruia doi cetățeni români și-au pierdut viața și altul a fost rănit, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Reprezentanții Consulatului General al României la Salonic s-au deplasat la unitatea medicală unde este internat cetățeanul român rănit, pentru a obține mai multe informații cu privire la starea sa de sănătate. În urma discuțiilor cu reprezentanții spitalului, a rezultat faptul că acesta se află în afara oricărui pericol și urmează să fie externat în cursul zilei de astăzi.

Cu privire la cei doi cetățeni români decedați, reprezentanții Consulatului General sunt în legătură cu membrii familiei acestora și acordă asistență consulară în vederea îndeplinirii formalităților privind repatrierea trupurilor neînsuflețite și eliberarea documentelor necesare și a certificatelor de deces, repatrierea urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Menționăm că, până în prezent, nu sunt înregistrate alte victime de cetățenie română.

În context, precizăm că rețeaua de alimentare cu energie electrică este în continuare afectată, urmând să fie remediată în cursul acestei zile iar comunicarea în zonă se realizează cu dificultate.

Reamintim faptul că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. În plus, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.

Folosim acest prilej pentru a preciza faptul că, pentru zona afectată, este în vigoare o atenționare de călătorie „Cod roşu de furtuni și ploi torențiale”, valabilă până la data de 12 iulie 2019.”, arată un comunicat al MAE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22