Iohannis: Această remaniere este neavenită și neconstituțională.Doamna Dăncilă, mergeți în parlament

Dora Vulcan | 12.09.2019

Președintele Iohannis a anunțat joi că refuză remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că este una ”neavenită, nepotrivită” și neconstituțională și i-a cerut să meargă în parlament.

Pe aceeași temă

"Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru. Doana prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală , îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri interimari și numirea a 6 miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar", a spus Klaus Iohannis.

Președintele i-a atras atenția premierului că remanierea propusă de ea este neconstituțională și i-a cerut imperativ să meargă cu guvernul în parlament pentru validare.

"Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconstituțională fiindcă între timp este foarte clar -anunțat și public și în scris că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Nu încape nicio îndoială. Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Se vede că doamna prim-minitru se teme", a mai spus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui (monitorizare G4Media):

  • Dna premier îmi cere o remaniere guvernamentală, eliberarea din funcție a unor interimari și numirea a șase miniștri

  • Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar

  • Cum am ajuns aici: am primit o asemenea solicitare de remaniere la finalul lui august, iar la câteva ore ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului

  • Am refuzat atunci remanierea solicitată

  • După ceva vreme, doamna premier a venit cu solicitarea de numire a unor interimari. Din același motiv am refuzat și acea solicitare

  • Acum, doamna premier, vine a treia oară. Doamnă premier, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitre de validare a guvernului, altfel lucrurile nu se pot rezolva

  • Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate: e cras neconstituțională. Între timp e foarte clar, s-a anunțat publi că ALDE a părăsit coaliția

  • Se vede că se teme de un vot în Parlament și trage de timp

  • PSD într-un mod jalnic se agață de putere

  • Nici un ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea din Parlament.

***

Miercuri, premierul a nominalizat trei parlamentari ALDE pentru ministerele lăsate libere de ALDE odată cu părăsirea guvernării: Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier, Ion Cupă pentru Ministerul Energiei, Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul.

De asemenea, Dăncilă a făcut și trei propuneri pentru posturile de interimari al căror termen expiră: Dan Chirilă la Interne (mandatul lui Fifor expiră joi, pe 12 septembrie). Camelia Gavrilă la Educație și Dan Matei pentru postul de vicepremier pe probleme economice, mandatele interimarilor urmând să expire pe 18 septembrie.


Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși de Dăncilă în locul demisionarilor și anunță că aceștia au fost excluși din ALDE.

Dăncilă a făcut din nou apel la președintele Iohannis "să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului” și ”de această dată președintele Klaus Iohannis să acționeze ca presedinte și nu ca și candidat pentru acestă funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22