Iohannis: Ar fi o abordare rezonabilă să se angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi

Dora Vulcan | 09.12.2019

Președintele Klaus Iohannis consideră rezonabilă asumarea răspunderii pentru schimbarea legii electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă parlamentul nu o face.

Pe aceeași temă

El a făcut aceste declarații luni, înainte de participarea la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.


"Eu am un mesaj pentru primarii care sunt prezenți aici la întâlnirea cu Asociația Municipiilor din România. Cred că este, însă, important că mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale pe care le voi da și celorlalți primari, de exemplu că eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi (...) Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt inițiative în Parlament. Dacă nu se adoptă, cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu asumarea răspunderii în Parlament”, a spus Klaus Iohannis înainte de întrunirea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Și vicepremierul Raluca Turcan a admis luni, ca posibilă, asumarea răspunderii guvernului pe modificarea legislației electorale în cazul în care aceasta nu va trece de votul parlamentului, ca răspuns la întrebările privind amenințările lansate deja de UDMR și PSD cu moțiunea de cenzură.

„Dacă Parlamentul, prin noua majoritate, nu susține proiectele prioritare ale PNL, evident că evaluăm din nou asumarea răspunderii pe proiectele de lege rămase restante, și dacă ajungem la moțiune, atunci, va fi totul sau nimic, ne urmărim proiectele sau moțiunea de cenzură va avea succes. Eu cred într-un succes al proiectelor fundamentale și așteptate de români. În privința alegerilor în două tururi, PNL rămâne consecvent. Avem acest proiect de lege depus în două variante, în parlament, și-l vom susține în parlament. Evident, dacă parlamentul, cu majoritatea nou creată, nu reușește să avanseze în privința acestui proiect de lege, vom lua și alte măsuri”, a explicat Turcan.

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat, duminică la Antena 3, că formațiunea va depune moțiune de cenzură, dacă Guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru alegerile primarilor în două tururi.

De asemenea, liderul deputaților UDMR Attila Korodi a afirmat că Uniunea va susține o moțiune de cenzură, în cazul unei astfel de măsuri a Executivului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22