Iohannis: Bugetul rușinii naționale, care aruncă economia în aer. Îl voi contesta la CCR

Laurentiu Gheorghe | 22.02.2019

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că „bugetul rușinii naționale” al coaliției PSD-ALDE este nerealist: „PSD nu guverneaza pentru romani. PSD guverneaza pentru Dragnea”.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a atacat în termeni de o duritate fără precedent „bugetul rușinii naționale” și a anunțat în premieră că va ataca proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 la Curtea Constituțională.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Un lucru este clar. Guvernarea PSD a esuat. In spitale, probleme peste probleme. Educatia este subfinantata. Economia României este bulversată, mai ales după OUG 114 data in mare taina la sfârsitul anului trecut.

  • De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Întreaga guvernare PSD a avut obiectivul clar de a pune mana pe Justitie, de a politiza Justitia pentru ca ei să își rezolve dosarele penale.

  • PSD nu guvernează pentru romani. PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent si incapabil sa conduca Romania.

  • Bugetul rușinii naționale, acesta este bugetul propus pentru 2019.

  • Este un buget nerealist, cu el incearca PSD sa acopere nereușitele multiple din timpul guvernării. Ei l-au numit bugetul investitiei si este prima mare minciuna. Toata lumea s-a intrebat de ce a intarziat PSD bugetul 3 luni. In 15 noiembrie trebuia prezentat in Parlament. Va spun eu. Ei nu vor sa se realizeze investitii pentru ca nu au bani, de aceea l-au intarziat.

  • Acum cateva zile, ministrul PSD, intrebat cum e cu spitalele regionale, raspuns stupefiant: avem bani pentru proiectare. Auzi, in al treilea an de guvernare au bani de proiectare. Astia nu vor sa realizeze spitalele. Promit si nu fac.

  • In schimb, daca e vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija sa aloce sume imense pentru finantarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finantarea partidelor. Pentru asta au bani.

  • O victima sigura este administratia locala care va primi mai putin decat anul trecut. Cum sa lucreze primariile? Cum sa isi realizeze investitiile. Vor trebui sa abandoneze investitii importante pentru a face fata acestui buget.

  • Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii.

  • Pentru toate acestea voi seiza azi CCR.

*****

Bugetul a trecut de votul final in Parlament. Alocatii mai mari pentru copii, bani mai putini pentru serviciile secrete

Parlamentul a dat vinerea trecuta votul final asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2019. Au fost 275 de voturi pentru, 122 impotriva si 2 abtineri.

Printre cele mai importante modificari aduse bugetului in Parlament se numara cresterea alocatiilor copiilor, diminuarea bugetelor SIE si SRI si suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 295 de milioane de lei pentru implementarea programelor Vitamina D, Panorama si Teste markeri tumorali, bugetele Finantelor si SPP fiind diminuate.

Pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii va fi redus bugetul Ministerului Finantelor cu 110 milioane de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22