Iohannis: CCR nu are de ce să se pronunțe pe un posibil conflict legat de numirea unor miniștri

Redactia | 27.11.2018

Klaus Iohannis consideră că se află "intr-un termen rezonabil de raspuns" și că CCR "nu are ce să spună aici” cu privire la temporizarea numirii miniștrilor remaniați de PSD săptămâna trecută.

Pe aceeași temă

"Guvernul mi-a facut o solicitare si am spus ca raspund dupa 1 decembrie. Daca dumnealor se grabesc peste masura, ii priveste. Insa eu sunt intr-un termen foarte rezonabil de raspuns. Curtea Constitutionala, practic, nu are ce sa spuna aici. (...) Nu, Guvernul nu este deloc blocat. Guvernul nu lucreaza fiindca are alte treburi probabil. Guvernul este complet. Si cum am mai spus, nu au decat sa-si faca treaba", a declarat Klaus Iohannis, luni seară, întrebat cum comentează anunțul ministrului Justiției Tudorel Toader, care a anunțat că pregătește un draft pentru sesizarea, de către guvern, a Curții Constituționale cu privire la posibila existență a unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și președinție.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni existenţa unui posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României.

Prezent la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, Toader a arătat că unul dintre subiectele de discuţie s-a referit la "calea de urmat", după ce preşedintele Iohannis a refuzat să semneze decretul pentru doi miniştri validaţi de conducerea PSD.

"Un subiect discutat este care este calea de urmat, pornind de la împrejurarea faptului că doi miniştri au fost refuzaţi pentru a fi numiţi în Guvern, revocarea unora şi numirea celorlalţi doi. Eu mi-am exprimat punctul de vedere la precedenta prezenţă aici. L-am exprimat şi în scris şi în prezenţa dumneavoastră. Sigur că având convingerea în justeţea acestor argumente mi-am menţinut punctul de vedere şi azi", a spus Tudorel Toader, la Parlament.

El a precizat că până luni va redacta un draft privind o posibilă sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte.

"Săptămâna aceasta, până luni, voi redacta un draft, un proiect de sesizare, o posibilă sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi preşedintele Republicii, pe de altă parte, conflict rezultat din refuzul preşedintelui de revocare şi respectiv de semnare a miniştrilor propuşi", a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.

El a spus că acest lucru nu înseamnă că s-a luat o decizie în acest sens.

"Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul MJ vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a CCR. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta şi apoi cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza sau nu Curtea cu un astfel de conflict, posibila sesizare venind, cel mai probabil, dacă va veni, de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier", a adăugat Toader.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că noua propunere de remaniere a PSD va fi analizată după Ziua Naţională.

Amenințările lui Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că în şedinţa coaliţiei de la începutul săptămânii viitoare se va decide calea de urmat, în cazul în care şeful statului Klaus Iohannis va refuza să îşi îndeplinească atribuţiile legale în ceea ce priveşte numirea unor noi miniştri, subliniind că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va întocmi un draft pentru o posibilă sesizare la CCR în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională.

"Am avut o şedinţă de BPN unde am discutat două chestiuni punctuale. Din acest motiv l-am invitat şi pe domnul ministru Toader - şi anume situaţia în care ne aflăm în urma refuzului preşedintelui Iohannis de a elibera din funcţie doi miniştri şi de a numi în funcţie două persoane propuse. (...) I s-a solicitat domnului ministru Toader ca până la sfârşitul săptămânii să întocmească un draft pentru o posibilă sesizare la CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care şi după 1 decembrie preşedintele va refuza să îşi îndeplinească atributele constituţionale şi să ia act de solicitările prim-ministrului. În funcţie de ce va face preşedintele Iohannis, luni, într-o discuţie în coaliţie, vom hotărî calea de urmat. Nu vom putea sta la nesfârşit cu un Guvern în care preşedintele vrea să se implice fără să aibă competenţă constituţională", a precizat Dragnea, la Parlament, citat de Agerpres.

El a spus că PSD nu ia în calcul un demers de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Dragnea a adăugat că preşedintele Iohannis, în mod nejustificat, a amânat decizia în privinţa celor doi miniştri - de la Dezvoltare Regională şi Transporturi - până după 1 decembrie.

"În mod normal, preşedintele trebuie să procedeze imediat, respectând principiul loialităţii constituţionale, care este un principiu constituţional, să procedeze la revocarea celor doi miniştri şi la numirea celor propuşi. Într-un mod nejustificat, a amânat decizia până după 1 decembrie, luni o să avem o discuţie în partid şi este firesc şi în coaliţie şi, dacă draftul este făcut, luni, cel mai târziu marţi, dacă nu se întâmplă nimic, trebuie să utilizăm acea cale pentru că nu putem să stăm la nu ştiu care încălcare a Constituţiei de către preşedintele Iohannis şi să nu punem în practică o remaniere", a arătat Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22