Iohannis: Cetățenii iau atitudine cind politicienii pun în pericol statul de drept

Iulia Mincu | 31.01.2017

”Independenţa justiţiei şi garantarea statului de drept sunt folosite de oamenii politici ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independenţa justiţiei şi statul de drept”, a spus presedintele Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

Declaratia a fost facuta in fata absolventilor Institutului National de Magistratura.  ”Cetăţenii iau insa atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect”, a avertizat Iohannnis.

 

”Constituţia spune că «Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi». Aceste principii constituţionale - legalitatea, imparţialitatea, egalitatea şi unicitatea justiţiei - trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci şi conduita individuală”, a declarat seful statului în discursul rostit la primirea absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

 

Klaus Iohannis a precizat că întreaga societate românească aşteaptă acest lucru de la magistraţi.

 

”Independenţa justiţiei şi garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independenţa justiţiei şi statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacţia societăţii poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!”, a mai afirmat preşedintele.

 

Iohannis a ţinut să sublinieze că, indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei.

 

”În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect. Şi românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat”, a spus şeful statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22