Iohannis crede ca SRI si-a facut datoria si ca presedintia nu e entitate de sesizare

Dora Vulcan | 19.05.2016

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca, in opinia sa, Serviciul Roman de Informatii si-a facut "datoria" in scandalul dezinfectantilor din spitale, prin informarile pe care le-a transmis autoritatilor romane.

Pe aceeași temă

 

 

 

Iohannis a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza informatia Comisiei pentru controlul activitatii SRI potrivit careia SRI ar fi trimis peste 500 de informari, in perioada 2011 - 2016, catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, prefecti si presedinti de consilii judetene.

 

"Nu am avut niciun moment impresia ca SRI incearca sa acopere anumite nereguli", a spus Iohannis. Presedintele crede insa ca "anumiti demnitari nu au citit cu atentie aceste informari sau le-au ignorat cu buna stiinta".

 

La Cotroceni a venit și jurnalistul Cătălin Tolontan, care l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă crede că SRI și-a făcut datoria în acest scandal:

 

Tolontan: ”Constituția oferă României posibilitatea de a media între instituțiile statului. Ultima comunicare a Guvernului este că toate probele erau corupte. Totodată, SRI susține faptul că a trimis peste 200 de informări. Ce soluții puteți oferi dumneavoastră, în cadrul legii, că SRI și-a îndeplinit misiunea”, a întrebat Cătălin Tolontan.

 

Iohannis: ”Nu am avut niciun moment impresia că SRI nu își face treaba. Este evident că anumiți demnitari nu au citit cu atenție aceste informări sau le-au ignorat cu bună știință. Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul. Din acest motiv am avut mai multe discuții cu ministrul interimar al Sănătății și cu premierul Dacian Cioloș și am ajuns la soluții destul de simple. Trebuie fixate norme și reguli. Eu cred că și în acest caz și-a făcut datoria, dar unele autorități nu și-au făcut treaba foarte bine și atunci mă aștept de la procurori să-i găsească și să plătească”, a răspuns Klaus Iohannis.

 

Președintele a fost întrebat cum de este convins că SRI și-a făcut treaba.

 

”Fiindcă aceasta este experiența mea, că SRI își face treaba. Anumite instituții poate nu și-au făcut treaba”,  a mai spus Iohannis.

 

Klaus Iohannis a precizat insa ca la Administratia Prezidentiala nu a ajuns nicio informare legata de un producator concret de produse dezinfectante. El spune că nu e de datoria lui să sesizeze diferite instituții ale statului dacă vede anumite pericole în informările venite de la serviciile secrete.

 

”Anumite informări ajung la Administrația Prezidențială, dar dacă sunt pe anumite domenii sunt preluate de consilierul de specialitate. SRI își face treaba, dar anumite instituții, nu își fac treaba, am văzut din propria experiență. Nu îmi amintesc de nicio informare care să se fi referit la un anumit producător, dar au fost informări despre anumite proceduri din spitale. Președinția nu e entitate de sesizare. Nu e un supra-guvern. Ele nu sunt destinate special Administrației Prezidențiale. Dacă ele sunt lucruri demne de știut, ele merg la premier, ministrul Sănătății, dacă sunt considerate penale, merg și la Parchete.”

 

 

 

***

 

 

In ultimii 6 ani, SRI a trimis 4 informari catre ministrul Sanatatii,presedintii Consiliilor judetene Cluj si Valcea si prefectul judetului Cluj care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in spitale, inclusiv a celor furnizati de Hexi Pharma. Dupa izbucnirea scandalului, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central, informeaza Comisia SRI din Parlament, dupa analiza datelor transmise de SRI. Comisia mai precizeaza ca nu a identificat legaturi intre activitatea SRI si Hexi Pharma, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia. In perioada 2011 - 2016, SRI a transmis in total 115 documente de informare catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, alti ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale in care era vizate infectiile intraspitalicesti sau care abordau si subiectul infectiilor nosocomiale. Totodata, au fost trimise 388 de astfel de informari catre prefectii si presedintii de consilii judetene din majoritatea judetelor, informeaza Hotnews.

 

De asemnea SRI a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni. In momentul de fata exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala, precizeaza Comisia SRI.   


In ceea ce priveste Hexi Pharma, pe langa cele 4 informari trimise presedintilor de CJ amintiti, prefectului de Cluj si ministrului Sanatatii, SRI a trimis organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la favorizarea Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma amintita a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, precum si despre vicierea procesului de atribuire a contractelor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de comisie.


Precizarile comisiei comune de control asupra activitatii SRI vin dupa analiza documentelor trimise de Serviciul Roman de Informatii pe tema infectiilor nosocomiale in urma controlului declansat de Parlament.
 

Comisia noteaza ca, in prezent, SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic Hexi Pharma, insa in intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare iar relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat. 
 

Potrivit comisiei, SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiectiv iar obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

 

Comunicatul Comisiei SRI din Parlament:

 

<"Hexi Pharma" -, Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungand la urmatoarele concluzii, pe care le prezentam public: 

1. In ceea ce priveste atributiile legale ale SRI, problematica asigurarii dreptului la sanatate prevazut de Constitutie reprezinta una dintre prioritatile activitatii SRI, in conformitate cu prevederile cadrului legal care reglementeaza responsabilitatile institutiilor din sistemul national de securitate.

2. Serviciul Roman de Informatii si-a asumat ca directie de actiune, prin documentele periodice de planificare strategica aprobate la nivelul CSAT ("Strategia de informatii"), protejarea securitatii cetatenilor prin semnalarea disfunctiilor sistemice in asigurarea serviciilor vitale pentru populatie, intre care si domeniul sanatatii.

3. In cadrul proiectului de securitate "Apararea statului social si a valorilor culturale", avand unul dintre obiective prevenirea / contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii, Serviciul a derulat activitati specifice asupra unui complex de stari de fapt, actiuni si inactiuni cu impact semnificativ in domeniul sanatatii, pentru a proteja dreptul la sanatate al cetatenilor.

Mentionam ca SRI are in atentie o arie extinsa de deficiente si aspecte problematice din domeniul sanatatii, problematica infectiilor nosocomialereprezentand doar una dintre situatiile care se repercuteaza asupra sigurantei cetateanului.

De asemenea, precizam ca SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiective. Obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

4.  In planul actiunii preventive realizate de SRI:

  • pe durata anilor 2011-2016, perioada vizata de verificarile Comisiei, SRI a derulat o activitate continua si consecventa de informare a beneficiarilor legali din plan central si local. Informarile transmise au vizat atat chestiuni de natura strategica, cat si probleme concrete, prin semnalari punctuale la nivel decizional-operational.
  • Astfel, in intervalul mentionat, SRI a pus la dispozitia factorilor de decizie de la nivel central - presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrilor Sanatatii, altor ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale - 115 documente de informare vizand infectiile  intraspitalicesti sau care abordeaza si subiectul infectiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local - prefectilor si presedintilor de consilii judetene din majoritatea judetelor tarii - 388 de documente de informare vizand acest subiect.

    Unele dintre aceste informari au vizat actiuni ale unor societati comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL.

5. In planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:

  • SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni.
  • mentionam faptul ca, in momentul de fata, conform comunicarii publice, exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala.            

6. In ceea ce priveste, in mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL:

  • in planul actiunilor preventive realizate de SRI:  

          - in perioada verificata, 2011 - 2016, au fost transmise 4  informari factorilor de decizie locali (presedintilor Consiliilor judetene Cluj si Valcea, respectiv prefectului judetului Cluj) si centrali (ministrului Sanatatii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in unitati spitalicesti, inclusiv a celor furnizati de SC HEXI PHARMA COSRL Bucuresti. Ulterior mediatizarii acestui subiect, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central.

  • in planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:

          - au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la: favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale; nerespectarea de catre firma a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc.

Pentru completa informare a opiniei publice, precizam ca membrii Comisiei de control a activitatii SRI au avut la dispozitie un inventar complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local.

Acest inventar cuprinde: numarul de inregistrare si data emiterii fiecarui document, subiectul informarii si destinatarii la care a ajuns fiecare informare in parte.

7. In prezent,  SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. In intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii  directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare. Relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat. 

In urma verificarilor efectuate la nivelul SRI, precizam ca nu au fost identificate niciun fel de alte legaturi intre activitatea SRI si SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia

Avand in vedere faptul ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" existaoperatiuni in desfasurare, mentionam, spre informarea opiniei publice, urmatoarele:

1. conducerea SRI si-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amanunte suplimentare, dupa caz, despre problematica/subiectele supuse verificarilor Comisiei in conditiile cadrului legal; 

2. comunicarea publica a Comisiei este supusa acelorasi conditionalitati legale.
 
PRESEDINTE
Deputat GEORGIAN POP>>

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22