Iohannis, Dăncilă și membri ai guvernului, întruniți în CSAT. Cazul Caracal, pe ordinea de zi

Dora Vulcan | 30.07.2019

Președintele Iohannis și premierul Dăncilă se vor întâlni, marți, la Cotroceni, în ședința CSAT, pentru a analiza raportul MAI și date cu privire la crimele din Caracal.

Pe aceeași temă

„Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei și a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Și resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”, a spus Klaus Iohannis, la anunțul convocării CSAT.

El a apus că situația în care cooperarea dintre polițist și procuror este în dificultate este consecința interveției asupra legislației penale făcute de PSD.

„Există soluții. La CSAT voi cere prim-ministrului, ministrului Justiției și ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor. În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză și nici nu justifică însă atitudinea celor implicați!”, a completat șeful statului.

Cu o zi înainte, șeful Executivului a declarat că va cere în ședința CSAT de marți să fie prezentat un raport „minut cu minut și decizie cu decizie”, în cazul crimei din Caracal, începând cu momentul primului apel la 112 al Alexandrei.

Luni, șeful STS Ionel-Sorinel Vasilca, și-a dat demisia, spunând că nu are nici cea mai mică umbră de vinovăție, dar că o face pentru a nu afecta prestigiul instituției. Demisia lui Vasilca survine cererilor repetate ale premierului Dăncilă care a spus că demisia directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale trebuia să vină încă din prima zi, după gestionarea defectuoasă a situației din Caracal. Cu toate acestea, chiar raportul MAI a dovedit că STS și-a făcut datoria, spre deosebire de polițiștii care au intervenit în caz după ce Alexandra a sunat la 112.

Alexandrei, fata de 15 ani sechestrată, violată și ucisă la Caracal, a apucat să sune de 3 ori de pe telefonul agresorului, la 112. Poliția a acuzat STS că a oferit târziu date legate de localizarea acesteia. Ulterior, raportul poliției a dovedit că, de fapt, STS a făcut localizarea încă din momentul primului apel al fetei dar polițistul a deschis aplicația de localizare la o oră și 20 de minute de la primul apel al Alexandrei și că a avut o atitudine ”refractară” față de fată căreia i-a cerut să nu mai țină linia ocupată.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o mașină de ocazie. În același mod a dispărut Alexandra Măceșanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, și-a recunoscut, duminică, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât și al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru Mediafax.

Procurorii au extins cercetările în cazul Dincă Georghe pentru omor calificat, au anunțat procurorii DIICOT duminică seara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22