Iohannis, de acord cu alegerea primarilor în două tururi. E alegerea guvernului dacă o face prin OUG

Dora Vulcan | 05.12.2019

Președintele Klaus Iohannis a declarat că susține alegerea primarilor în două tururi, dar guvernul este cel care va decide formula în care o va face: prin asumarea răspunderii sau chiar prin OUG.

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis a declarat că este posibilă orice variantă pentru reglementarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin., printr-o lege în Parlament, asumarea răspunderii de către Guvern, prin ordonanță de urgență.

„Această discuție se poartă, știu din sursă sigură, și în Guvern, și în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislație schimbată, este decizia Guvernului dacă va da ordonanță sau dacă își va asuma, poate, răspunderea în fața Parlamentului.

Eu pot doar să repet opțiunea mea personală, care este clară pentru alegerea primarilor în două tururi și pentru alegerea președinților consiliilor județene din rândul consilierilor județeni”, a spus Klaus Iohannis.

Chestionat dacă ar putea fi pusă în practică o astfel de OUG, șeful statului a răspuns: „Da, prin felul în care se poate legifera pe această speță, este posibilă orice variantă: lege, asumare, ordonanță de urgență”.


În urmă cu mai puțin de o lună, aflat în campanie la Bacău, unde a reiterat că prima sa opțiune sunt anticipatele, președintele Iohannis spunea despre reglementarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin prin OUG că ”nu este o soluție grozavă”.

„Nu cred că este o soluție grozavă ordonanța de urgență. Cum am criticat foarte des ordonanțele de urgență date de guvernele eșuate pesediste din ultimii trei ani, eu cred că cel mai corect este să se dezbată și să se în tranșeze în Parlament”, spunea Klaus Iohannis în campania pentru prezidențiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22