Iohannis: Doamna premier a reușit să pună pe butuci și relația cu lumea arabă

Laurentiu Gheorghe | 25.03.2019

Iohannis o acuză pe premierul Dăncilă că a reușit să distrugă încrederea din relația României cu țările arabe după ce a declarat la Washington că va muta recunoaște Ierusalimul, capitala Israelului.

Pe aceeași temă

Președintele a mai spus că regele Iordaniei s-a simțit, personal, foarte jignit de abordarea Vioricăi Dăncilă, motiv pentru care și-a anulat în ultimul moment vizita de trei zile programată să înceapă azi.

Președintele a făcut aceste declarații la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România, în contextul în care a întrebat cât durează discuțiile, spunând că are la dispoziție mai mult timp, după ce dineul pe care trebuia să îl dea pentru regele Iordaniei s-a anulat, pentru că acesta și-a contramandat vizita în România în urma anunțului premierului Dăncilă legat de mutarea ambasadei Israelului.

„Eu am avut un program cam strâns, cum se spune. Trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir important și drag. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar datorită diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relația cu această zonă, nu mai este cazul”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că regele Iordaniei „s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din SUA” și a contramandat vizita. Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă.

„Este o reală problemă pentru România asta, cred că vă dați seama. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă (...). A fost, cel puțin până ieri, una din puținele constante din politica externă a României, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă față de parteneri. Acum, doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Asta nu e o glumă. E foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a adăugat șeful statului.

Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă. „Dar doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic", a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Regele Abdulah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita în România care urma să înceapă astăzi.

Decizia a fost luată după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, că după "finalizarea analizei” și „în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22