Iohannis: Este interesul nostru comun ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate

L. G. | 07.09.2022

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, că au convenit împreună că pentru maghiari e bine să îşi folosească şi limba română.

Pe aceeași temă

Şeful statului a mai spus că majoritatea tensiunilor sunt artificiale şi sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova.

„Există, evident, probleme care necesită mai mult decât o discuţie, atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlamentul României chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi câte sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a continuat: „Pe de altă parte, este interesul nostru comun - şi am discutat pe larg această chestiune, doamna Preşedinte şi cu mine - interesul nostru comun ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Şi, apropo, am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română”.

Şeful statului a ţinut să precizeze că ”este cunoscut şi aici şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.

„Este, pe de altă parte, un lucru cunoscut că şi aici, şi dincolo, există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice. Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru. Şi atunci, aceşti politicieni, care vor să se profileze ei - să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi – vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că, discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune”, a mai afirmat preşedintele României.

Klaus Iohannis a completat: „Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaştem, sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova. În rest, despre abordarea mea faţă de unele chestiuni, m-am exprimat public în repetate rânduri şi nu cred că este cazul să le repet. Summa Summarum, subliniez că multe din aceste tensiuni sunt artificiale şi, prin implicarea ambelor părţi, ele pot fi considerabil diminuate, în interesul românilor şi al etnicilor maghiari, evident”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22