Iohannis: Europa nu vrea acest PSD care ignoră toate valorile de bază. PSD nu contează pentru Europa

Laurentiu Gheorghe | 21.05.2019

Președintele Iohannis a declara la Craiova, că pentru liderii europeni România și românii contează, singurii care nu contează fiind PSD pentru modul în care a guvernat în ultimii doi ani și jumătate.

Pe aceeași temă

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, la Craiova, că lumea este complicată în ziua de azi iar „statele mici nu mai sunt auzite singure”, aşa cum îşi imaginează PSD, care crede că suntem băgaţi în seamă dacă stăm singuri şi scriem pe panouri „România merită mai mult!”, însă au uitat să completeze „decât PSD”, relatează Agerpres.

Șeful statului susține că, din cauza faptului că „PSD încearcă să îndoaie legile pentru a-și scăpa liderul de pușcărie”, liderii europeni relevanți, care au înțeles că dacă se pierde statul de drept se pierde totul, nu mai vor să aibă de-a face cu PSD.

Întrebat, marți, la Craiova, unde și-a lansat ultimul volum, care a fost mesajul pe care l-a primit de la liderii europeni la summitul de la Sibiu, Klaus Iohannis a răspuns: „Pentru liderii europeni, România contează. Pentru liderii europeni, românii contează. Am spus acest lucru și cu altă ocazie. Este fenomenal de important de înțeles: pentru Europa, pentru Uniunea Europeană, România contează, românii contează. Știți cine nu contează pentru Europa? PSD nu contează. Cred că între timp toată lumea știe și de ce este așa. Nu pentru că un partid trebuie exclus, ci pentru felul în care PSD a guvernat de doi ani și jumătate încoace”.

Iohannis a explicat că liderii europeni nu se amestecă în probleme foarte concrete ale unui stat, în chestiuni de politică internă sau economie, însă țin foarte mult la respectarea statului de drept.

„Într-o problemă sunt foarte interesați: în problema statului de drept, a independenței justiției și vă spun și de ce. Uniunea Europeană nu este o uniune strict economică, nu este un fel de târg unde mergem și schimbăm mărfurile la liber. Este și o uniune economică (…) dar uniunea este mult mai mult decât atât, este o uniune care se bazează pe valori europene (…) democrație, libertate, stat de drept, sigur și prosperitate și libertatea de a te mișca și libertatea schimburilor economice.

În democrațiile mai vechi, politicienii și cetățenii au înțeles că unele lucruri nu sunt negociabile: statul de drept, independența justiției nu sunt negociabile fiindcă dacă ele se pierd, se pierde totul. (…) Statul de drept, independența justiției, o justiție dreaptă, o democrație autentică unde în fața legii toți suntem egali – aceste lucruri sunt importante pentru liderii europeni și fiindcă avem o guvernare care le-a ignorat nu doresc să discute cu PSD”, a mai spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că „PSD încearcă să îndoaie legile pentru a-și scăpa liderul de pușcărie, PSD încearcă să subjuge justiția pentru a scăpa corupții și hoții care s-au cocoțat în vârful statului și asta în Europa și în România este inacceptabil”.

„De aceea nu mai vorbește nimeni dintre liderii europeni relevanți cu PSD. Nu fiindcă nu ar vrea să fie cu românii, nu fiindcă ar vrea să ne impună ceva. Te și doare capul când îi auzi pe pesediști cum merg în țară, în campanie electoral, și încearcă să vină cu tot felul de idei ciudate. Dar noi știm: fiindcă Europa nu vrea acest PSD care ignoră toate valorile de bază. PSD nu mai vrea Europa și încearcă să ne vândă ideea că nu e chiar așa bine cu Europa”, a mai spus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22