Iohannis: Fostul guvern a lăsat un deficit bugetar de 29 miliarde lei și o inflație record

Dora Vulcan | 07.11.2019

Fostul guvern a lăsat, la sfârșitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019 spune Iohannis.

Pe aceeași temă

„În ciuda unei guvernări PSD dezastroase – asta nu e din campanie, este din realitate - și a numeroaselor piedici cu care v-ați confruntat în ultimii ani, ați reușit, cu tenacitate, să vă conduceți afacerile și să faceți, în continuare, performanță. Din păcate însă, rezultatele remarcabile de la nivelul firmelor dumneavoastră nu indică și consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină amenințătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare (...)

Deficitul bugetar și deficitul de cont curent în creștere demonstrează că PSD a dus România în direcția pur și simplu greșită.

De exemplu, fostul guvern a lăsat, la sfârșitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete ”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, în discursul său susținut la Topul Național al Firmelor Private din România, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

El a spus că misiunea guvernului PNL va fi tocmai cea a găsi soluții la problemele create de guvernele anterioare, cu o inflație record lăsată de guvernul Dăncilă.

„Totodată, lipsa de viziune a modelului economic, bazat pe alimentarea consumului, a condus la escaladarea deficitului balanței comerciale, dar și la o inflație record, sigur, raportată la situația țărilor din Uniunea Europeană. Iată unde au dus impostura și diletantismul foștilor guvernanți – asta e din campanie! De aceea, acum este nevoie de politici ferme și eficiente, care să readucă economia și finanțele publice pe direcția echilibrului și a sustenabilității. În acest sens, misiunea guvernului PNL de a găsi soluții la problemele create de guvernele dinainte nu va fi deloc ușoară. Sunt însă convins că vom face pași importanți în direcția bună, către România normală!”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele consideră că este de neconceput ca în secolul 21 să existe dezvoltare fără investiții în infrastructura de transport, aspect resimțit de către mediul de afaceri prin oportunitățile ratate.

„Vocea Camerei de Comerț și Industrie a României s-a auzit tare și răspicat în toată această perioadă și vă felicit pentru asta. Îmi doresc ca dumneavoastră și instituția sub egida căreia se desfășoară acest eveniment să rămâneți aceiași vectori implicați, aceeași voce neobosită care să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă economia noastră, să gândiți soluții și să amendați derapaje. Probabil că toți oamenii de afaceri din această sală au resimțit problema deficitului forței de muncă, atât sub aspectul calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Apoi, dumneavoastră cunoașteți foarte bine cât de mari sunt oportunitățile ratate din cauza lipsei de infrastructură”, a mai spus Iohannis.

El a propus reluarea dialogului cu mediul de afaceri, care trebuie să devină un ”interlocutor constant al decidenților publici”.

„Nimeni nu mai concepe, în secolul XXI, că poate exista dezvoltare fără investiții în infrastructura de transport. Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate, iar în acest sens, dialogul cu mediul de afaceri este esențial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese, a încetat. Mediul de afaceri trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenților publici. Un rol central aparține aici Camerei de Comerț și Industrie, un partener de încredere, în toți acești ani, cu care am avut o colaborare foarte bună, în special în acțiunile de diplomație economică", a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat la Topul Național al Firmelor Private din România, joi, la Romexpo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22