Iohannis îi fierbe la foc mic pe PSD-iști: Dăncilă a sunat la Cotroceni, președintele nu i-a răspuns

Laurentiu Gheorghe | 23.04.2019

Viorica Dăncilă a sunat marți dimineață la Cotroceni ca să întrebe despre remanierea celor trei miniștri decisă în CEx, însă i s-a transmis că președintele este într-o întrunire și revine mai târziu.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație la ora 17:00 la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Tema cea mai probabilă, remanierea Guvernului propusă de Dăncilă.

Premierul Dăncilă a trimis joi seară la Palatul Cotroceni cererile de revocare a trei miniștri din cabinetul pe care îl conduce (Fonduri Europene, Justiție și Românii de Pretutindeni) însoțite de propunerile de înlocuire ale acestora.

Marți expiră termenul pe care Liviu Dragnea i l-a acordat lui Iohannis pentru a decide cu privire la procedura de remaniere inițiată de PSD. Marți dimineață, surse social-democrate au anunțat că premierul Dăncilă a sunat la Cotroceni și a avut o discuție cu președintele. Ulterior, s-a transmis pe aceleași canale informale, că președintele n-a răspuns și doar a transmis că în cursul zilei va reveni cu un comunicat amplu referitor la numirea noilor miniștri.

Vineri, Klaus Iohannis a anunţat că va răspunde la începutul acestei săptămâni scrisorii pe care a primit-o din partea premierului Viorica Dăncilă cu privire la noua remaniere guvernamentală. Pentru portofoliile de la Fondurile Europene şi Românii de Pretutindeni PSD i-a propus pe Oana Florea şi Tit-Liviu Brăiloiu, iar în locul lui Tudorel Toader, la Justiție, a fost nominalizat Eugen Nicolicea.

Liviu Dragnea vrea să-i forțeze mâna lui Iohannis și amenință că împreună cu Tăriceanu va trece prin Parlament o așa zisă restructurare guvernamentală. Însă riscă o criză de proporții, coaliția având o majoritate fragilă de doar 6 parlamentari.

Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele: „Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”. Pe lângă majoritatea fragilă, Dragnea cu tot PSD-ul se află la mâna lui Dăncilă, singura care poate iniția procedura de restructurare, așa cum a început-o pe cea de remaniere simplă a Guvernului.

Varianta restructurării guvernului ca formă de a ocoli veto-ul președintelui a fost luată în calcul și în luna ianuarie, când Klaus Iohannis a refuzat numirea unor noi miniștri la Dezvoltare și la Transporturi. O restructurare presupune însă un vot în Parlament, adică testarea majorității PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22