Iohannis: Îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă

Laurentiu Gheorghe | 24.03.2019

Președintele Iohannis a spus sâmbătă seară că România nu s-a dezvoltat din cauza PSD care a a fost cel mai mult timp la guvernare în ultimii 30 de ani.

Pe aceeași temă

Iohannis a adăugat, la Gala Premiilor Tineretului Național Liberal (TNL) „Mircea Ionescu-Quintus”, că românii au posibilitatea acum să arate că nu mai merge așa și a precizat că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum, pe care și-l dorește foarte bine organizat, foarte bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și partidele de bună credință.

„Am avut în a doua parte a secolului XX dictatura comunistă, decenii de dictatură de un tip foarte dur. Elitele României au fost întemnițate, mulți politicieni, mulți liberali au murit în închisorile comuniste. Mulți români care au avut curajul să spună că vor democrație au fost închiși, mulți au murit în temnițele comuniste”, a amintit președintele.

Klaus Iohannis a precizat că avem o Constituție care reglementează mersul lucrurilor în România.

„Această Constituție, ca și noi toți din sala asta, pornește de la premisa că cei aleși să conducă statul, instituțiile, partidele sunt bine intenționați, sunt oameni de bună credință care vor să se implice pentru rezolvarea problemelor României. Se presupune că sunt oameni care sunt buni români, sunt patrioți, vor ca României și românilor să le meargă mai bine. Se presupune că oamenii care ajung în funcții importante în politică, în instituții sunt oameni care vor să funcționeze bine aceste instituții. Întreaga arhitectură a statului se bazează pe premisa de bună credință, bunăvoință și colaborare loială între instituții și, dacă este așa, atunci lucrurile funcționează bine. Dar dacă nu este așa? Atunci însăși baza democrației, chiar baza democrației este în pericol. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasupra interesului partidului și dacă acel partid ajunge la guvernare și pune interesul propriu și interesul liderului partidului deasupra interesele românilor, deasupra intereselor României? Și dacă acel partid și acel guvern încep să strice temeliile statului, încep să modifice legile justiției pentru a-și albi propriile dosare? Dacă inventează noi și noi metode, nemaiauzite, nemaivăzute pentru a controla toate pârghiile din economie? dacă au un dublu discurs, spun una, fac alta? Dacă pun tot timpul interesul propriu deasupra interesului propriu? Atunci? Atunci, dragii mei, suntem în situația în care suntem acum și problema se numește PSD”, a afirmat președintele Iohannis.

El a spus că în 2016 oamenii au mers la vot cu bună credință, au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva, PSD s-a apucat din primul moment să modifice legile justiției, „pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penal”.

„Întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept și a democrației din România. De asta, dragii mei, am ajuns în situația în care ne aflăm acum, să căutăm garanții pentru democrația din România și bine facem, fiindcă ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem ar fi să renunțăm. Noi nu renunțăm! Noi luptăm pentru România! Noi garantăm România!”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România!”, a subliniat Iohannis.

Președintele a spus din nou că „guvernarea pesedistă a eșuat”, precizând că nu se referă doar la actualul guvern, pe care l-a numit „un accident al democrației”, ci la întreaga guvernare pesedistă.

„Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor”, a afirmat Iohannis.

El a menționat că regula de bază a democrației este că se organizează alegeri, iar între alegeri, cel ales să conducă țara.

„Dar asta înseamnă că cel ales să o conducă este de bună-credință, înseamnă că cel ales să conducă ţara conduce ţara pentru binele țării și al cetățenilor ei, nu pentru propriul interes. Iar atunci când constatăm că lucrurile nu stau așa, nu stau deloc așa, atunci cetățeanul de rând trebuie să primească un instrument cu care își exprimă dezaprobarea. Acel instrument este tot un vot. Nimeni dintre noi, nu eu, nu voi, nu românii de bună-credință ne dorim să folosim metode nedemocratice pentru a sancţiona un comportament nedemocratic al PSD-ului. Nu, noi dorim să folosim metodele democrației pentru a arăta că așa nu se mai poate. Şi nu se mai poate!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Întreaga guvernare pesedistă a eșuat. Şi, dragii mei, nu este prima. Din ultimii 30 de ani, de la Revoluție încoace, PSD a fost la guvernare cei mai mulți ani. Din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. Între timp românii și-au dat seama că așa nu mai merge. Avem acum posibilitatea să arătăm că așa nu mai merge. Avem alegeri europarlamentare. Avem, apropo de europarlamentare, o echipă foarte bună la PNL. Am văzut această echipă, am fost invitat acum câteva zile la un mare eveniment organizat de PNL pentru popularii europeni. Am văzut acolo echipa PNL, o echipă foarte tare”, a continuat Iohannis.

Președintele a precizat că dorește organizarea unui referendum odată cu alegerile europarlamentare.

„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulți români interesați, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credință și împreună cu românii și cu voi”, a spus el.

Klaus Iohannis a adăugat că apoi urmează alegerile parlamentare și atunci va veni rândul PNL să le arate românilor cum arată o guvernare adevărată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare„, a declarat Klaus Iohannis.

„Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22